Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.11.2018.

Ministar Vulin: Sačuvali smo istinu o Prvom svetskom ratu



- Protekle četiri godine svet se intenzivno sećao onog što je zvao Veliki rat, nadajući se da drugog Velikog  rata nikada biti neće. Svet je četiri godine proveo u još jednoj borbi o Prvom svetskom ratu – borbi za konačnu istinu o Velikom ratu. Srbija se u protekle četiri godine trudila i preko svojih snaga da sačuva istinu onakvu kakva je ona bila – istinu da Prvi svetski rat Srbija nije ni izazvala ni tražila i da je u njemu učestvovala primorana da opstane - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin otvarajući danas u Domu Garde u Topčideru Međunarodnu naučnu konferenciju „Istorijsko-komparativna analiza operacija na Solunskom frontu 1916-1918“.

Ministar Vulin je istakao da je Srbija ponosna na činjenicu što je na Solunskom frontu i u čitavom ratu izmešala zastave i krv sa Francuskom, Velikom Britanijom, Rusijom, Italijom i Grčkom.

- Ponosni na pretke, ponosni na saveznike, ali isto tako tvrdoglavo rešeni da ne dopustimo da se sto godina kasnije, zato što su nam se izmešale kosti i pepeo, izmešaju i vrednosti svačije žrtve. Nije svaka žrtva ista, nije pripadnik 42. vražije satnije, koji je poginuo na Mačkovom kamenu i na Gučevu, isti kao onaj ko se na Gučevu i na Mačkovom kamenu rodio i tamo ostavio svoju glavu, jer nije razumeo da je moguće živeti i umreti bilo gde osim baš tu gde se rodio - rekao je ministar Vulin, ističući da sto godina nije dovoljno vremena da zaboravimo ko je iz kog razloga u rat ušao i ko je i zašto svoje kosti ostavio po brojnim ratištima Velikog rata.

Prema njegovim rečima, Srbija je poslednje četiri godine provela boreći se da ne dozvoli da se u izmaglici izmešaju oni koji su svoje zemlje branili s onima koji su želeli da podele tuđu zemlju.

- Proučavaćete kako su generali i vojvode mislili, kako su se vojnici ponašali, kako su upotrebljavana sredstva, kako je korišćena geografija, kakvo je bilo komandovanje. Proučavaćete i političke greške i zablude i videćete koliko se sve nepobitno i suštinski promenilo -  rekao je Vulin, podsetivši učesnike skupa na novija ratna dešavanja  i činjenicu da je srpska vojska tokom NATO agresije imala strategiju 4M – mobilnost, manevar, maskiranje i moral.

On je istakao da se sve mnogo promenilo, osim jedne stvari koja predstavlja suštinu svih uspeha i pobeda srpske vojske, a to je moral.
-  Srpski vojnik, ubeđen u ono za šta ratuje, spreman na žrtvu, pobeđivao je brojnije i tehnički superiornije, ne zato što je rad da pogine, već zato što ispred sebe nije video nikakvu drugu mogućnost, nego da svojom hrabrošću probije brda i nepobedive zaklone da bi došao kući - rekao je mininstar Vulin.

Poželevši uspeh u radu učesnicima konferencije, ministar Vulin je naglasio da ne smeju zaboraviti da reč moral i danas definiše srpskog vojnika i da u tome pronalazimo suštinu i razlog postojanja srpske vojske.

- Srbija je ponosna na svoje saveznike i bitke koje smo zajedno izborili. Malo je zemalja koje mogu kao Srbija da se pohvale tako velikim prijateljima i tako velikim neprijateljima i koji kao Srbija znaju vrednost mira, zato što su učestvovali u toliko ratova - rekao je ministar Vulin i dodao da je malo naroda koji kao mi cene prijatelje koji su sa njima ginuli, ali koji iznad svega cene slobodu.

Učesnike konferencije pozdravio je i ambasador Republike Francuske Frederik Mondoloni i naglasio da je njegova zemlja, poput drugih zemalja-pobednica u Velikom ratu, nizom manifestacija obeležila stogodišnjicu tog događaja, a da je proboj Solunskog fronta jedan od događaja koje Francuska obeležava pred Dan primirja.

- Kada je probijen Solunski front, 15. septembra, došlo je do povlačenjea centralnih sila, što je ubrzalo gubitke i povlačenje Nemačke. Time je dokazano da to nije bio sporedni, već centralni front koji je dao značajan doprinos kraju Prvog svetskog rata -  rekao je ambasador Mondoloni i dodao da je obeležavanje stogodišnjice i prilika da se obeleži jubilej „bratstva po oružju“ između Srbije i saveznika.

Rektor Univerziteta odbrane general-major dr Goran Radovanović istakao je da je uporedno razmatranje prošlosti i saadašnjosti, na temelju stečenih znanja i iskustva i projekcija budućnosti pravi put za sagledavanje bezbednosnog okruženja, savremenih oružanih sukoba, kao i strategijskih trendova.

- Održavanje ovog skupa predstavlja izuzetnu priliku da naučna i stručna javnost iz Srbije i inostranstva iznese svoja stanovišta o jednom, za svet i Evropu, bitnom a za Srbiju i njen narod presudnom istorijskom periodu - rekao je general Radovanović.

Pukovnik dr Rade Slavković, načelnik Katedre operatike Škole nacionalne odbrane, koja je nosilac realizacije naučno-istraživačkog projekta, istakao je da je projekat koji u fokusu ima operacije na Solunskom frontu 1916-1918. i komparacija s drugim operacijama iz bliže i dalje istorije jedinstvena prilika da analiziramo strategijske uslove, operativne veštine, taktičke postupke, komandovanje i rukovođenje, logističku podršku i međunarodno-humanitarno pravo u operacijama, kako bi razmenili iskustva i unapredili postojeću i buduću teoriju i praksu nauka odbrane.

Nakon svečanog otvaranja međunarodne konferencije, ministar odbrane je u holu Doma Garde otvorio izložbu „Istorijsko-komparativna analiza operacija na Solunskom frontu 1916-1918“, na kojoj je prikazan i deo naoružanja iz Prvog svetskog rata, korišćen na Solunskom frontu.

Reč je o dvodnevnoj konferenciji koja se održava u čast obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i koja je osim srpskih stručnjaka, okupila i predstavnike Grčke, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.11.2018
mp4 (365,2 MB)
Obraćanje ministra Vulina
05.11.2018
mp4 (176,52 MB)
Naučna konferencija