Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.11.2018.

Izašao je novi broj "ODBRANE"




Si­ste­mat­ska na­sto­ja­nja da Sr­bi­ja pri­zna ile­gal­no ot­ce­plje­nje Ko­so­va i Me­to­hi­je ima­ju za cilj sma­nji­va­nje i sla­blje­nje Sr­bi­je, a na­gra­đi­va­nje biv­ših te­ro­ri­stič­kih sa­ve­zni­ka. Ta­ko­đe am­ne­sti­ra­nje svih od­go­vor­nih za agre­si­ju 1999. godine, et­nič­ko či­šće­nje i zlo­či­ne, kaže Ži­va­din Jo­va­no­vić, biv­ši mi­ni­star spolj­nih po­slo­va SRJ, u intervjuu za „Odbranu“, i dodaje da bi se time uči­ni­lo bes­pred­met­nim to što pet čla­ni­ca Evropske unije i NA­TO-a ne pri­zna­je se­ce­si­ju Pri­šti­ne.
 
Novi broj donosi i tekst o temi koja je prilično uzburkala javnost – po­nov­nom vra­ća­nju oba­ve­ze re­dov­nog slu­že­nja voj­nog ro­ka. Mi­ni­star­stvo od­bra­ne i Voj­ska Sr­bi­je, u skla­du s ini­ci­ja­ti­vom pred­sed­ni­ka Re­pu­bli­ke, već ra­de sve­o­bu­hvat­nu ana­li­zu na osno­vu ko­je će da­ti od­go­vor na pi­ta­nje da li je to neophodno, ko­li­ko bi nas ko­šta­lo i ka­kva je dru­štve­na ko­rist od to­ga.
Pažnji čitalaca preporučujemo i zapis o mul­ti­na­ci­o­nal­noj re­gi­o­nal­noj ko­mand­no-štab­noj ve­žbi po­dr­ža­noj ra­ču­nar­skim si­mu­la­ci­ja­ma „RE­GEX 18”, kao i ve­žbi „Ak­salp 2018”, ko­ju švaj­car­sko rat­no va­zdu­ho­plov­stvo već de­ce­ni­ja­ma iz­vo­di u Al­pi­ma. U rubrici Svet analiziramo po­li­tič­ku kri­zu ko­ju je pri­liv iz­be­gli­ca iz Afri­ke i Bli­skog is­to­ka stvo­rio u Evrop­skoj uni­ji i ze­mlja­ma ko­je joj gra­vi­ti­ra­ju. Opa­snost od no­vog mi­gra­ci­o­nog ta­la­sa vo­di za­o­štra­va­nju re­to­ri­ke me­đu su­prot­sta­vlje­nim op­ci­ja­ma u Uni­ji.
 
Me­đu vi­še od hi­lja­du iz­la­ga­ča, i do­ma­ćih i ino­stra­nih, i ove go­di­ne na 63. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu učestvovao je Me­di­ja cen­tar „Od­bra­na” sa 17 no­vih iz­da­nja, na­me­nje­nih ši­roj či­ta­lač­koj pu­bli­ci, i mno­štvom struč­nih de­la, do­sa­da neo­bja­vlji­va­nih do­ku­me­na­ta i ru­ko­pi­sa, bi­o­gra­fi­ja. U sre­di­štu pa­žnje iz­da­vač­ke de­lat­no­sti na­šeg si­ste­ma od­bra­ne bi­li su Ve­li­ki rat, kao i rat de­ve­de­se­tih, u novoj ediciji „Ratnik“, te do sa­da ma­lo po­zna­ti he­ro­ji. O odjecima s manifestacije povećene knjizi takođe možete čitati u „Odbrani“.
 
TEMA – Redovno služenje vojnog roka: CENA VOJNE NEUTRALNOSTI
 
INTERVJU – Živadin Jovanović, ministar spoljnih poslova SRJ: ZAMKE KONSTRUKTIVNIH NEJASNOĆA
 
ODBRANA – „REGEX 18”: PARTNERSTVOM DO BEZBEDNOG SVETA
 
Stručni skup iz oblasti odbrambenih tehnologija – OTEH 2018: SAGLEDAVANjE TRENDA RAZVOJA
 
Dan vojnih padobranaca: ŽIVOT POD KUPOLOM
 
Vežba „Aksalp 2018”: SPEKTAKL IZMEĐU ALPSKIH VRHOVA
 
Kapetan bojnog broda dr Jerg Hilman: INTERPRETACIJE NISU ČINjENICE
 
Okrugli sto o suprotstavljanju novim izazovima bezbednosti: ZAJEDNO DO EFIKASNIJEG ODGOVORA
 
DRUŠTVO – Sedam decenija SUBNOR-a: ZLO DOLAZI IZ ZABORAVA
 
Dve i po decenije Udruženja vojnih penzionera Srbije: ZA DOSTOJANSTVO POZIVA
           
SVET – Migrantska kriza ponovo razjedinjuje Evropu: STARE PODELE STAROG KONTINENTA
           
FELjTON – Vitezovi templari – mistični ratnici i prokazani monasi (4): VRHUNSKA VOJNA ORGANIZACIJA
 
KULTURA – Sajam knjiga 2018: RADOST ČITANjA
 
Međunarodna sajamska manifestacija „LORIST”: ODMOR ZA DUŠU I TELO
 
SPECIJALNI PRILOG 194 – Sto godina od završetka Prvog svetskog rata: NEZADRŽIVO KA BEOGRADU