Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.11.2018.

Provera pripremljenosti 5. bataljona Vojne policije za vežbu „Vek pobednika 1918-2018“



Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića, komandanta Kopnene Vojske general-potpukovnika Milosava Simovića i načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove general-majora Ilije Todorova, pripadnike 5. bataljona Vojne policije koji se na vojnom kompleksu „Orešac“ pripremaju za predstojeću vežbu „Vek pobednika 1918-2018“.
Tom prilikom, ministar Vulin istakao je da će se predstojeća vežba izvoditi u realnim uslovima i da će Vojska Srbije za to vreme utrošiti 103 tone ubojnih sredstava.

Komandant 5. bataljona Vojne policije potpukovnik Vladimir Petrić istakao je da je danas prikazana provera pripremljenosti te jedinice za izvođenje taktičke vežbe sa bojnim gađanjem „Vek pobednika 1918-2018“ po temi „Bataljon Vojne policije u blokadi, okruženju i uništenju terorističke grupe“.

- Na današnjoj vežbi bataljon je upotrebio jedinice na borbenim vozilima Vojne policije M-86 sa kojih su nišandžije dejstvovale mitraljezom M-86. Imali ste priliku da vidite dejstvo snajperskih parova, dejstvo strelaca sa puškama automatskim 5,56 mm M-21, automatima Helker i Koh 9 mm MP5 i pištoljima CZ 99 9 mm - rekao je Petrić i dodao da je jedinica kojom komanduje prikazala i dejstvo ručnih raketnih bacača 64 mm M80.

Potpukovnik Petrić je istakao da je tokom demonstracije obučenosti prikazan i rad na kontrolnom punktu, način na koji se vrši zaustavljanje vozila s trakom za zaustavljanje, rad službenih pasa zaštitne službe na savlađivanju terorista, kao i rad protivdiverzantske ekipe na izvršenju protivdiverzionog pregleda vozila upotrebom službenih pasa i zaštitne opreme. Zatim je, napominje on, tim za uviđaj koji čine kriminalistički tehničar i referent za suzbijanje kriminaliteta izvršio uviđaj lica mesta.
Vežba „Vek pobednika 1918-2018“ biće održana od 8. do 11. novembra u čast obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata. U dva vežbovna dana oko 8.000 pripadnika Vojske Srbije na oko 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova pokazaće kakvim sve znanjima i veštinama vladaju srpske starešine i vojnici.

Reč je o najvećoj vojnoj vežbi u poslednjih nekoliko godina, koju Vojska Srbije organizuje na 10 lokacija širom Srbije, u slavu i čast srpskih junaka koji su vojevali velike bitke i odlučili ishod Prvog svetskog rata pobedonosnim pohodom od Solunskog fronta do slobode za celu Srbiju.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.11.2018
mp4 (146,42 MB)
Izjava potpukovnika Vladimira Petrića
04.11.2018
mp4 (245,25 MB)
Pripreme za vežbu