Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.11.2018.

Balkanska Olimpijada umetnosti i igre u Domu Garde




Danas je u Kongresnoj dvorani Doma garde na Topčideru  održana treća Balkanska olimpijada umetnosti i plesa u organizaciji Balkanske Alijanse, uz pokroviteljstvo i podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i ambasada zemalja učesnica – Grčke, Rusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine. Više desetina dece od najmlađeg uzrasta do srednjoškolaca, iz različitih plesnih studija širom Balkana, nadmetalo se u više kategorija plesa, počev od klasičnog baleta, preko poluklasičnih igara, džez i modernog plesa.



„Cilj manifestacije je vaspitavanje patriotske svesti kod dece i omladine širom Balkana“, istakla je Evgenija Trofimčuk, predsednica ove organizacije. „Takođe, želimo da se kroz dečije susrete razvija tradicija prijateljstva kako među samim narodima Balkana tako i sa Rusijom i celom Evropom. Što je veoma važno u osetljivom regionu sa teškom prošlošću kao što je Balkan.“

Olimpijada je počela Paradom zastava na kojoj su se predstavile sve grupe. Učesnike su pozdravili predstavnici ambasada zemalja učesnica, predstavnici Ruske škole u Beogradu odakle obično dolaze plesači koji predstaljaju ruske tradicionalne plesove. Pored ostalih grupa, Srbiju ove godine predstavlja „ABD Centar“ koji je pre nekoliko meseci postao pobednik na finalu ovog takmičenja u Moskvi u pozorišnom plesu. Kako kažu organizatori, ova simpatična Olimpijada koja će sigurno iznedriti neke nove Višnje Đorđević, Ane Pavlove, nastavlja da putuje najpre u Niš, zatim u Sofiju, pa u Solun. Finale će biti sledeće godine u Moskvi.



U daljem tačmičenju, dodeljeno je 36 nagrada najboljima u raznim kategorijama tamičenja i za različite uzraste takmičara. Nagrađeni će dobiti i stipedije za usavršavanje i pravo učestvovanja na međunarodnom festivalu posvećenom istoriji Vizantije u Solunu, čiji su pokrovitelji  Nacionalni muzej vizantijske kulture u tom gradu, kao i konzulati zemalja učesnica ovog takmičenja.
photoFOTOGALERIJA