Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.11.2018.

Venci povodom sto godina od završetka Prvog svetskog rata




Povodom obeležavanja stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata danas su na Francuskom vojnom groblju i na Spomen kosturnici braniocima Beograda na Novom groblju položeni venci.

Na Spomen kosturnicu vence su položili izaslanik predsednika Republike Nikola Selaković, državni sekretar Ministarstva francuske vojske Ženejev Darijesek, državni sekretar Ministarstva odbrane Aleksandar Živković, američki ambasador Kajl Skat, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Prethodno su Darijesek, Radojičić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položili vence na Francusko-srpskom groblju gde je državna sekretarka Darijesek podsetila na prijateljstvo francusko-srpske vojske.

"Veoma sam srećna što sam danas ovde povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Beograda nakon dugog, zamornog i iscrpljujućeg sukoba od 1914. do 1918.", rekla je Darijesek novinarima.



Ona je navela da je u Beogradu i kako bi razgovarala sa zvaničnicima Srbije o daljem razvijanju prijateljstva između dve zemlje.

Podsetila je da će 11. novembra u Parizu na obeležavanju stogodišnjice od potpisivanja primirja u Prvom svetskom rata prisustvovati 60 zvaničnika, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a da je ideja vodilja francuskog predsednika Emanuela Makrona da tada razgovara o miru u svetu.

"Prisustvo Vučića na toj konferenciji je veoma značajno", rekla je Darijesek.

Ona je dodala da predsednik Makron treba da dođe u Srbiju u decembru i da potvrdi prijteljstvo između Francuske i Srbije, te da istakne značaj Srbije na Zapadnom Balkanu sa kojom, kako kaže, Francuska sarađuje na svim planovima.

Bilateralna saradnja je vema pozitivna i treba da se nastavi, zaključila je Darijesek.

Izvor: TANJUG
 
videoVIDEOGALERIJA
01.11.2018
mp4 (181,72 MB)
Polaganje venaca