Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2018.

Za tri dana Sajma knjiga rasprodat prvi tiraž edicije “Ratnik”




Povodom polemike u delu javnosti o objavljivanju edicije "Ratnik", smatramo da je pravo pitanje zašto se na istinu o herojskom otporu naše vojske NATO agresiji čekalo 19 godina i zašto smo toliko dugo dozvoljavali da drugi pišu našu istoriju.
 
Ministarstvo odbrane s ponosom predstavlja ediciju “Ratnik” u kojoj su prvi put sabrana sećanja najznačajnijih ratnih komandanta o junačkoj borbi pripadnika naše vojske u odbrani svoje otadžbine.
 
Toj istini umnogome doprinosi i dnevnik generala Nebojše Pavkovića, sećanja generala Lazarevića kao i ostala sećanja komandanata i boraca koja smo objavili u knjigama o Prištinskom korpusu i bitkama na Košarama i Paštriku.
 
Smatramo da su dela iz edicije “Ratnik” ujedno i prilika da budući istoričari pronađu vrednu građu, koja objašnjava suštinu nametnutih ratova na našim prostorima. Ne vidimo nijedan razlog da se stidimo borbe našeg naroda i onih koji su tu borbu vodili.  Podsećamo da su generali Pavković i Lazarević, kao i ostali oficiri Vojske Jugoslavije,  osuđeni po komandnoj odgovornosti i da imaju pravo da iznesu svoje viđenje istoriskih događaja u kojima su učestvovali.
 
Nema Ministarstva odbrane i vojske koje bi propustilo priliku da tako važna svedočenja ne sačuva i ne prikaže, a nema istoriskog naroda koji bi dopustio da njegova istina ne bude ispričana i sačuvana. Srbiji su predugo i prečesto drugi pisali istoriju i odlučivali šta je istina, a šta nije. Srbija je mnogo puta bila žrtva dvostrukih standarda i bila osuđivana za tuđe zločine. Ovo je naš način da kažemo istinu o ratovima koje Srbija nije tražila ni izazvala, u kojima je bila prinuđena da se brani. Zanimljivo je i to da niko svoj glas nije podigao protiv objavljivanja knjige Ramuša Haradinaja, a da je edicija “Ratnik”, sa druge strane, ovih dana predmet polemike u javnosti .
 
Pre nego što bilo ko donese sud, predlažemo da pročita knjige objavljene u ediciji "Ratnik". O važnosti i neophodnosti objavljivanja edicije "Ratnik", istine o borbama naše vojske, najbolje govori podatak da je celokupan tiraž namenjen za Sajam knjiga rasprodat u prva tri dana Sajma. Vojna štamparija je doštampala dodatni tiraž, tako da građani od juče ponovo na Sajmu kniiga mogu kupiti knjige iz ove edicije. 
 
Prilikom posete štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na ovogodišnjem Sajmu knjiga, strani vojni atašei tražili su da se knjige koje su promovisane prevedu na engleski i druge jezike, što je najbolji dokaz koliko vojna struka ceni nasu vojsku i komandante.
 
Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su ponosni na svakog pripadnika Vojske Srbije, a posebno na sve one koji su tokom NATO agresije hrabro i odlučno branili svoj narod.