Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.10.2018

Ministar Vulin: Politika sile dovela je do smrti međunarodnog prava- Većina bezbednosnih pretnji koje danas pogađaju Evropu posledica su unipolarnog sveta kome je sila sama sebi opravdanje što je dovelo do smrti međunarodnog prava. Ako ne oživimo međunarodno pravo, naš život neće biti vredan življenja, poručio je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin obraćajući se na prvoj plenarnoj sesiji „Međunarodna bezbednost, nove ideje i pristupi“ na 8. međunarodnom Sjangšan forumu u Pekingu na kome učestvuje na poziv ministra nacionalne odbrane NR Kine.

- Region Jugoistočne Evrope, kao i veći deo sveta, danas pogađa islamski fundamentalizam, migrantska kriza i povratak unipolarnog mentaliteta, a svi naši problemi mogu da stanu u jednu rečenicu – smrt međunarodnog prava, rekao je ministar Vulin.

On je istakao i da je nakon što je bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija NATO bombardovao Srbiju, međunarodno pravo umrlo.

- I sada postoje pritisci da se tzv. Kosovo primi u Interpol ili UNESKO. Kako bi Interpol mogao da sačuva svoj ugled ako podatke o narkodilerima bude delio sa Prištinom odakle dolaze najmoćniji narko klanovi? Svi vi koji ste priznali tzv. Kosovo, kao posledicu sile, razmislite još jednom, jer sve ono što je urađeno mojoj zemlji, može biti urađeno i vama. Kada sila postane zakon nikada nećete znati kada će se primeniti i na vas, rekao je srpski ministar odbrane.

Skrenuo je pažnju i na to da se Srbija danas suočava i sa jednim posebnim izazovom koji je i najveća bezbednosna pretnja na Balkanu, a to je Velika Albanija.

- Da bi bila stvorena, ona mora da pocepa Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju pa i Grčku. Oni koji su mislili da se islamski terorizam može zasititi srpskim narodom na putu su da ponove grešku. Ako se u dijalogu, koji hrabro i mudro, u ime Srbije sa Prištinom vodi predsednik Vučić, ne bude postiglo rešenje prihvatljivo za obe strane i ako se silom pokuša stvoriti Velika Albanija, onda će Balkan još jednom goreti. A taj požar neće goreti samo na Balkanu, istakao je ministar Vulin.

Svoje izlaganje srpski ministar odbrane zaključio je rečima da se svi moramo suprotstaviti unipolarnom svetu ako želimo da ostanemo slobodni.
- Ako ne oživimo međunarodno pravo, naš život neće biti vredan življenja, rekao je ministar Vulin.

Obraćanje panelista izazvalo je veliko interesovanje delegata koji su postavili brojna pitanja. Ovogodišnji 8. međunarodni Sjangšan bezbednosni forum okupio je oko 500 učesnika iz 72 zemlje i međunarodne organizacije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.10.2018
mp4 (273,99 MB)
Obraćanje ministra Vulina
25.10.2018
mp4 (182,04 MB)
Sjangšan forum u Pekingu