Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 

Najava aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Sajmu knjiga

 
TEMA
11.00 časova
 
„Centar za mirovne operacije– Angažovanje i iskustva Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama“
Segment sistema odbrane koji je posvećen multinacionalnim operacijama predstaviće Centar za mirovne operacije Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije.
 
PROMOCIJE KNjIGA
 
13.00 časova –„Proboj Solunskog fronta i srpsko-grčki diplomatski i saveznički odnosi“, dr Aleksandra Pećinar.
 
16.00 časova „Srbija i odbrambena diplomatija“, Veljko Blagojević.
Knjiga dr Veljka Blagojevića predstavlja političko-pravnu studiju koja nastoji da utvrdi šta je uistinu odbrambena diplomatija i koje je njeno mesto i uloga u diplomatskom i sveukupnom spoljnopolitičkom nastupu. Autor prikazuje iskustva u normativno-pravnoj uređenosti odbrambene diplomatije pojedinih evropskih država, kao i neke tendencije u pogledu organizacije i funkcionisanja, te analizira oblast odbrambene diplomatije Republike Srbije.
Zanimljivo je da će se čitalac naći u poziciji  da se odredi prema predlogu novog modela organizacije odbrambene diplomatije Republike Srbije i da stvori sopstveni stav u vezi sa mestom i ulogom odbrambene diplomatije u sveukupnom spoljnopolitičkom nastupu Srbije.

17.00 časova – „Veliki rat - zapisano u kamenu, Spomenici i groblja palih u Velikom ratu“, Branko Bogdanović.
Za vreme Velikog rata Srbija je podnela veliki broj žrtava, a njima u čast podignuti su ratni memorijali u skoro svim većim mestima. Predstavljanje ovih spomen-obeležja u knjizi prati istorijski kontekst događaja i imena palih boraca u borbi za oslobođenje, ne zaboravljajući i spomen-obeležja saveznika i neprijateljskih vojnika. Negovanje kolektivnog sećanja nacije na ove žrtve bilo je izraženo sve do Drugog svetskog rata, kada su ovi memorijali zanemareni.
Knjiga „Zapisano u kamenu” svedoči o „kulturi pomirenja u smrti”, odnosu neprijatelja prema mrtvim Srbima i odnosu Srba prema protivnicima, njihovim počivalištima i saradnji sa stranim predstavnicima oko uređenja ili preseljenja vojničkih groblja.

PROJEKCIJE FILMOVA VFC „ZASTAVA FILM“
 
od 14.00 časova
Šest priča sa Sinaja
„U poseti srpskim mirovnjacima u Centralnoafričkoj republici“
„Odred mira“
 
TRIBINA
 
18.00 časova
Tema: „140 godina vojne diplomatije i njena uloga u ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije“.
Učesnici tribine: pukovnik Saša Perović, načelnik odeljenja za izaslanstva odbrane i bivši izaslanik RS u Londonu, potpukovnik Goran Milošević, nastavnik vojne diplomatije i bivši izaslanik RS u Sofiji, pukovnik dr Veljko Blagojević, Institut za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane, Srećko Đukić, ambasador Srbije u Belorusiji, diplomata i ekonomista. Moderator mr Snežana Đokić, urednik u Medija centru „Odbrana“.