Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.10.2018.

Edicija „Ratnik“ na Sajmu knjiga



Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u svom programu predstavljanja novih naslova na ovogodišnjem 63. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, od 21. do 28. oktobra, imaju 20 novih naslova. Knjige su svrstane u više biblioteka, kao što su Vojna knjiga, Istorija, Publicistika, Geopolitika, Vojna tehnika, Vojno zdravstvo, Umetnost i druge.

Centralno mesto imaće predstavljanje kapitalne edicije „Ratnik“, sa sedam knjiga, na čijih su više hiljada strana sećanja učesnika ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji tokom NATO agresije 1999. godine.
 
Prve četiri knjige edicije su ratni dnevnik komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije general-pukovnika Nebojše Pavkovića, pod nazivom „Treća armija sedamdeset osam dana u zagrljaju Milosrdnog anđela“. Na 2.228 strana, general Pavković, manirom vrhunskog hroničara, hronološki, argumentovano i dokumentovano, iz dana u dan opisuje ono što se događalo 1999. godine u zoni odbrane Treće armije.
 
Petu knjigu edicije pod nazivom „Prištinski korpus 1998-1999 – svedočenja ratnih komandanata“ priredila je Dragana Marković i čine je sećanja komandanta Prištinskog korpusa general-pukovnika Vladimira Lazarevića i komandanata brigada i samostalnih bataljona u sastavu korpusa na ratnu 1999. na Kosovu i Metohiji. To su reči ratnika koji su iskusili sva moguća iskušenja u ratu i posle njega, doživeli da se njihovo delo baci u stranu, da bude omalovažavano, da se ne izvuku pouke za buduće koncipiranje bezbednosti Srbije. Te reči stoje kao opomena savesti. Knjiga je dragocena pomoć i onima koji u novim iskušenjima po Srbiju moraju da donose teške i odsudne odluke.
 
Šesta i sedma knjiga edicije, „Bitka na Košarama“ i „Bitka za Paštrik“, koje je priredio Radenko Mutavdžić, donose sećanja učesnika borbi na Košarama i Paštriku tokom agresije NATO-a 1999. godine, na prvoj liniji odbrane pred pokušajima kopnene invazije neprijatelja na Kosovo i Metohiju, na granici Albanije i SR Jugoslavije. U njima su potresne priče o paklu Košara i danima kada je kamen Paštrika goreo, ali su heroji odbrane ostajali na svojim položajima, ne dajući ni pedalj svoje otadžbine.
 
Promocije knjiga iz edicije „Ratnik“ i ostalih izdanja planirane su tokom sajamskih dana na štandu Medija centra „Odbrana“, u prstenu Hale 1. Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije imaju besplatan ulaz na Sajam knjiga uz pokazivanje službene legitimacije na biletarnici Beogradskog sajma. 
photoFOTOGALERIJA