Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.10.2018.

Okrugli sto o suprotstavljanju novim izazovima



U Domu Vojske Srbije organizovan je okrugli sto „Problemi u suprotstavljanju novim izazovima i pretnjama“, kome su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, rektor Univerziteta odbrane general-major doc. dr Goran Radovanović, predstavnici Kabineta predsednika Republike, Narodne skupštine Srbije, Saveta za saradnju s Ruskom Federacijom i NR Kinom, diplomatskog kora, Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, naučnih ustanova Srbije i polaznici 62. klase Generalštabnog usavršavanja.

Pored eminentnih stručnjaka iz oblasti odbrane i bezbednosti Srbije, na skupu, kojim se nastavlja saradnja između Univerziteta odbrane i Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), učestvuju i eksperti političkih i bezbednosnih nauka iz Rusije,
 
Otvarajući okrugli sto i pozdravljajući goste i učesnike u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i svoje, državni sekretar Aleksandar Živković je istakao da međunarodni sistem nezadrživo klizi ka multipolarnosti i da savremeni izazovi, rizici i pretnje poput migracija, terorizma, separatizma, nasilnog ekstremizma, proliferacije oružja za masovno uništenje, sajber terorizma i kriminala, korupcije, obojenih revolucija... ostvaruju nelinearan, asimetričan efekat na države i stvaraju probleme u oblasti bezbednosti i odbrane na koje nije moguće odgovoriti na tradicionalan način.
 


- Republika Srbija kao vojno neutralna država trajno je opredeljena da unapređuje svoje odnose sa susedima i zemljama u regionu i neprekidno izgrađuje svoju poziciju stabilnog i pouzdanog partnera u jačanju bezbednosti i stabilnosti u Evropi i svetu. Upravo zbog toga saradnja sa ODKB je jedan od značajnih segmenata politike nacionalne bezbednosti Srbije. Organizovanje okruglog stola s predstavnicima ODKB predstavlja jedinstvenu priliku za razmenu mišljenja, pogleda i iskustava oko vrlo važnih pitanja u vezi suprotstavljanja novim izazovima i pretnjama. Samo ukoliko postignemo visok nivo zajedničke saradnje i razumevanja u oblasti bezbednosti i odbrane svih ključnih međunarodnih subjekata, moći ćemo efikasno i efektno da se suprotstavimo novim oblicima ugrožavanja nacionalnih bezbednosti – istakao je državni sekretar Živković.

Na ovogodišnjem skupu, drugom od uspostavljanja saradnje Univerziteta odbrane i ODKB, održana su i dva panela, na kojima su razmatrani nevojni „humanitarni“ aspekti jačanja nacionalne i evroazijske bezbednosti u suprotstavljanju pretnjama hibridnog i asimetričnog karaktera, savremeni aspekti informacionog ratovanja, upotreba oružja za masovno uništenje i potencijalni problemi u sprovođenju integrisanog odgovora pri akcidentnim situacijama u zemljama ODKB i Srbiji.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.10.2018
mp4 (118,24 MB)
Okrugli sto