Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.10.2018.

Ministar Vulin: Očekujemo da NATO poštuje svoju reč



Upitan da prokomentariše šta Beograd sada može da uradi i da li je moguće zaustaviti formiranje "vojske Kosova", ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a izjavio je da to suštinski nije pitanje za Beograd, već za međunarodnu zajednicu.



- Međunarodna zajednica je Rezolucijom 1244 preuzela na sebe odgovornost za svako stanje na prostoru Kosova i Metohije, ali i za poštovanje mira i bezbednosti, za poštovanje života svih koji žive na prostoru Kosova i Metohije. Sada je vreme da vidimo da li je međunarodna zajednica u stanju da sprovede sopstveni mandat i sopstvene odluke – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, reakcije svedoče da i NATO u ovom trenutku smatra da kosovske snage bezbednosti ne treba da menjaju svoj format, i sada je, takođe, prilika da vidimo kolika je važnost i kolika je težina reči NATO pakta.

- Ja ću vas podsetiti da je predsednik Aleksandar Vučić uspeo da izbori od NATO pakta garancije da se nikakve oružane formacije kosovskih Albanaca neće pojavljivati severno od Ibra. To je bio jedan od uslova da se potpiše Briselski sporazum, a nije bilo lako postići te garancije. Sada je vreme da NATO pakt, kao organizacija, pokaže koliko je njihova reč teška i da li se u nju može pouzdati. Mi smo potpisali Briselski sporazum između ostalog jer nam je garantovao da nikakve oružane formacije neće prelaziti na sever Kosova i Metohije i samim tim da ih neće ni biti – istakao je ministar Vulin.

Govoreći o bezbednosnim i političkim posledicama po Srbiju i po Srbe na Kosovu i Metohiji, ministar Vulin je ocenio da Priština na ovaj način značajno destabilizuje situaciju na čitavom ovom prostoru, ne Srbi.

- Od nas nije došlo apsolutno ništa što bi moglo da uznemiri prostor Kosova i Metohije ili bilo koga u regionu. Ali agresivno i bahato ponašanje prištinskih vlasti, ponašanje koje, očigledno, ima za cilj da izazove destabilizaciju na prostoru Kosova i Metohije je nešto što bi moralo da bude prepoznato i osuđeno. Moramo već jednom da vidimo ko je taj ko pravi probleme na prostoru Kosova i Metohije – naglasio je ministar Vulin.

Odgovarajući na pitanje da li je na ovaj način zaobiđen Ustav, iako je više puta rečeno da Ustav mora da se poštuje i da se ima saglasnost Srba na Kosovu i Metohiji, ministar Vulin je rekao da je "to još samo jedan dokaz da to nije nikakva država, već samo teritorija. Države poštuju svoj Ustav, teritorije ne mogu. Oni krše i sopstvene takozvane zakone, oni krše i sopstveni takozvani Ustav. Jedan od razloga za koji verujem da je NATO pakt vrlo skeptičan prema toj takozvanoj "vojsci Kosova", jeste što i po NATO standardima, vi morate da imate i određeni procenat nacionalnih manjina u sastavu onoga što zovete vojskom. Oni to nemaju. Oni hoće vojsku, ali bez Srba. Oni hoće teritoriju, ali bez Srba, oni hoće Kosovo i Metohiju, ali bez Srba", istakao je ministar Vulin.

Ministar Vulin se nada da će u toku dana razgovarati sa predstavnicima KFOR-a. "Zanima me njihov stav, kao što me veoma zanima da li će ispoštovati Rezoluciju 1244, što je potpuno u njihovoj odggovornosti. KFOR je jedina oružana sila na prostoru Kosova i Metohije i ne može biti druge. Stvaranje paravojske na prostoru Kosova i Metohije je nešto što ugrožava čitav region – poručio je ministar Vulin i dodao da je mnogim velikim silama u interesu da nestane UNMIK, KFOR i Rezolucija 1244 i da tamo pokušaju da naprave ono što nisu uspeli svih ovih godina – da naprave nezavisnu državu Kosovo.

- Srbija će biti privržena međunarodnom pravu, kao i uvek, radićemo na tome da se stvari smire, stabilizuju, da sačuvamo Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Mi ćemo biti odgovorni – naglasio je ministar Vulin.

On je, takođe, istakao da zna da je predsednik Vučić veoma zabrinut oko svega što se dešava na prostoru Kosova i Metohije.

- Sinoć, tokom čitave noći su razmenjivane informacije i analizirana je situacija na prostoru Kosova i Metohije i isto tako sam potpuno siguran da će on doneti najbolju moguću odluku i da će voditi računa o interesima Srbije i Srba. Nekada je najlakše uraditi ono što osećate, ono što u jednom trenutku može da vas ponese i što svako od nas razume i prihvata kao istinu, ali državni razlozi su iznad toga i Aleksandar Vučić je pokazao da je u stanju da vodi državu, a ne da se vodi emocijama, mojim ili bilo čijim drugim – zaključio je ministar Vulin.