Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.10.2018.

Otkriven spomenik Gvozdenom puku u Prokuplju



Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predvodila je danas  državnu ceremoniju povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja, održanoj u Spomen-parku. Tokom ceremonije, premijerka je otkrila spomenik Gvozdenom puku.

Svečanosti, koja je počela himnom Srbije u izvođenju Reprezentativnog orkestra Garde, prisustvovali  su ministri u Vladi Srbije, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalne samouprave i brojni građani, a učestvovali su i kadeti Vojne i Policijske akademije.
 
Predsednica Vlade opisala je Gvozdeni puk, sastavljen od gvozdenih Topličana, kao - puk slavnih.
 
- Stati ovde, pred ovaj spomenik, pred 1.300 mrtvih, šest i po hiljada ranjenih, pred istoriju, pred Srbiju za koju su se borili, više je od časti, više od obaveze, to je trenutak apsolutne pokornosti, pred onima koji su nas učinili nepokorenima, pred onima koji su nas naučili pravom značenju reči – sloboda. Dug koji imamo je nenaplativ i večan - izjavila je premijerka.

Ona je poručila i da se sloboda samo jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću. 
 
- Posle je pametni narodi cene, čuvaju i žive. Uživaju u njoj svaki svoj dan, svaki tren. Uživaju u svojim porodicama, u perspektivi svojih porodica, perspektivi koju jedino pruža mir. Ulažu u slobodu i ulažu u mir, svoj trud, svoj rad i sve svoje znanje, da bi za buduće generacije sloboda i mir bili sigurni i večni - istakla je Ana Brnabić.
 
Autor spomenika je akademski vajar Čedomir Ristić, a inicijativa za njegovu izgradnju pokrenuta je 2015. godine.
 
Ranije danas, u zgradi Opštine u Prokuplju održana je sednica Vlade Republike Srbije s jednom tačkom dnevnog reda – razvoj Topličkog okruga. Osim ministara u Vladi, sednici su prisustvovali i načelnik Topličkog okruga Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i predsednik Skupštine opštine Prokuplje Dejan Lazić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
12.10.2018
mp4 (33,6 MB)
Sednica Vlade Srbije
12.10.2018
mp4 (197,3 MB)
Obraćanje premijerke Brnabić
12.10.2018
mp4 (146,44 MB)
Otkrivanje spomenika