Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.10.2018.

Sastanak ministara odbrane Srbije i Kazahstana



Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Kazahstan Nurlanom Jermekbajevim, na marginama dvodnevne posete delegacije Srbije, koju predvodi predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, toj prijateljskoj državi.

Ministar Vulin istakao je izuzetnu saradnju dve države u različitim oblastima prvenstveno zahvaljujući dobrim ličnim odnosima dva predsednika - Srbije i Kazahstana.

Ministri Vulin i Jermekbajev izrazili su zadovoljstvo zbog prvog zvaničnog susreta, a tokom sastanka razgovarali su o stanju i perspektivama razvoja vojno-vojne i vojnotehničke saradnje.

Takođe, ministar Jermekbajev pokazao je zainteresovanost za iskustvo naših mirovnjaka iz multinacionalne operacije u Libanu, jer će Kazahstan u tu misiju uskoro uputiti četu.

Predlog ministra odbrane Srbije je da instruktore obuke Vojske Srbije uputimo u Kazahstan, kao i da podoficiri oružanih snaga Kazahstana budu obučavani u našoj zemlji.

Ministar Vulin uputio je poziv kazahstanskom kolegi da poseti Srbiju, a ministar Jermekbajev istakao je i pozdravio učešće predstavnika oružanih snaga Kazahstana na predstojećoj vežbi REGEX, kao i vežbi o sajber bezbednosti u prestonici Srbije.