Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.10.2018.

U Vojnom muzeju otvorena izložba o 140 godina vojne diplomatije



Ove godine Republika Srbija obeležava 140 godina vojnodiplomatskog predstavljanja, odnosno upućivanja prvog vojnog izaslanika na dužnost. Jubilej je danas obeležen otvaranjem izložbe u Vojnom muzeju na Kalemegdanu, koju je priredila Vojnoobaveštajna agencija.
Otvarajući izložbu direktor Vojnoobaveštajne agencije brigadni general  Zoran Stojković podsetio je da je od 1878. godine do danas oko 500 oficira obavljalo dužnost vojnog izaslanika, odnosno izaslanika odbrane. U ovom trenutku Republika Srbija ima 23 izaslanstva odbrane.
 
– Velika je čast za oficira da predstavlja svoju zemlju i svoju vojsku. I danas brojni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije obavljaju tu izazovnu, odgovornu i časnu vojničku dužnost. Njihov zadatak jeste da šire istinu o Srbiji  i njenoj poziciji vojne neutralnosti, opredeljenju koje dozvoljava da sarađujemo sa svim zemljama i svim vojnim savezima, ako je to u obostranom interesu. Izaslanici odbrane pružaju podršku državnoj diplomatiji i realizuju zadatke spoljne i odbrambene politike zemlje, koju kreira državno i vojno rukovodstvo Srbije. Oni su promoteri interesa našeg sistema odbrane, diplomate u uniformi koji unapređuju prijateljske odnose i razvijaju međunarodnu vojnu saradnju – rekao je general Stojković i istakao da je u godini jubileja  vojne diplomatije Vojoobaveštajna agencija otvorila izaslanstvo odbrane u Belorusiji, a do kraja godine planirano je i otvaranje izaslanstva u Iranu.

Jubilej je svojim kolegama čestitao vojni izaslanik Republike Austrije pukovnik Tomas Ahamer, doajen vojnodiplomatskog kora u Srbiji, i uručio direktoru VOA dokumenta iz arhiva Austrije koji se odnose na neke od naših prvih izaslanika u Austriji.

Glumac Nebojša Milovanović čitao je delove izveštaja vojnih izaslanika s kraja 19. veka.
 
U postavci izložbe nalaze se izveštaji vojnih izaslanika pisani rukom s kraja 19. veka, kao i njihovi memoari, primeri dokumenata kojima je regulisan rad vojnih izaslanika u našoj vojsci i oružanim snagama drugih zemalja, promotivni albumi sa fotografijama  iz JNA, originalni primerci telegrama, a izloženi su i delovi uniformi naših izaslanika od 19. do danas.
 
Prvo vojno izaslanstvo otvoreno je u Beču krajem 1878, a prvi oficir koji je imao čast da predstavlja našu vojsku u inostranstvu bio je artiljerijski major Kostantin Milovanović Koka, oficir školovan u zemlji i inostranstvu, koji je bio i poznati konstruktor streljačkog naoružanja.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.10.2018
mp4 (179,48 MB)
Obraćanje brigadnog generala Zorana Stojkovića
09.10.2018
mp4 (241,34 MB)
Izložba