Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.10.2018.

Državna komemorativna svečanost na stratištu u Jajincima



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović prisustvovali su danas državnoj komemorativnoj svečanosti na stratištu u Jajincima, koju je predvodila predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Komemoracija u Jajincima posvećena je očuvanju dostojanstvenog sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih na tom mestu stradanja u Drugom svetskom ratu.


Nakon ceremonije polaganja venaca, koja se odvijala uz najviše državne i vojne počasti, velikom broju srpskih i inostranih zvaničnika, kao i okupljenim građanima, obratili su se predsednica Vlade Brnabić i preživeli ustaškog logora, predsednik Udruženja „Jasenovac“ Milinko Čekić.

Predsednica Vlade istakla je da "Avala pamti i da Srbija ne zaboravlja heroje i stradalnike".

- Ali Jajinci nisu samo mesto iskazivanja našeg pijeteta prema žrtvama okupatorovog terora i nisu samo monumentalni podsetnik na tragediju i stravične godine u životu našeg naroda. Jajinci su, zajedno sa banjičkim i drugim beogradskim mučilištima i stratištima, sa mrtvima i sa živima iz onog vremena, visoka škola našeg nacionalnog morala i indeks vrednosti slobode koja je drugo ime naše zemlje i našeg naroda. Obavezni smo da lekcije iz te škole čuvamo kao okosnicu svoga identiteta i svoje kulture, da ih prenosimo generacijama koje dolaze, poručila je premijerka i dodala da u vremenu u kome živimo, moramo da donesemo važne odluke za svoj narod i svoju državu.



- Želimo da ostanemo svoji, dosledni nasleđu generacija naših predaka i da posle mnogih istorijskih nedaća, tragedija i posrtanja, pa i sopstvenih krupnih grešaka, otvorimo kapiju srećne budućnosti za nas i za naraštaje koji dolaze, rekla je Ana Brnabić.

Državnoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine, ministri u Vladi, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Grada Beograda i opštine Voždovac, kao i diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici, predstavnici Udruženja logoraša, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, SUBNOR-a Srbije i veliki broj ratnih veterana.

Jajinci su najveće mesto stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji, jer su nacisti od 1941. do 1944. godine na tom mestu ubili više od 60.000 ljudi - Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i pružali otpor okupatoru.

Veliki memorijalni park u Jajincima, u okviru kog se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom dve decenije od ulaska partizanskih snaga u Beograd.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.10.2018
mp4 (233,2 MB)
Komemoracija u Jajincima