Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.10.2018

Ministar Vulin: Ponosni smo na hrabrost naših pilota
Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović prisustvovali su danas završnoj analizi međunarodne letno-taktičke vežbe „BARS 2018“ u Komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.
 
Rukovodilac vežbe komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Željko Bilić, u prisustvu komandanta RViPVO general - majora Duška Žarkovića, izvestio je ministra odbrane i načelnika Generalštaba da je vežba uspešno izvedena i da je ostvarila svoj cilj.

 
Ministar Vulin,  u razgovoru sa pilotima koji su učestvovali na vežbi, rekao je da je ova vežba najviši oblik saradnje dva vazduhoplovstva koja su pokazala koliko su spremna i sposobna.
 
- Ponosni smo na naše pilote i njihovu hrabrost koju su pokazali u najtežim trenucima kada su branili svoju zemlju. Ruski piloti su imali čast da lete sa srpskim pilotima koji su branili Srbiju 1999. godine i nadam se da su i oni imali šta da nauče od nas – istakao je ministar Vulin.
 
On je dodao da je predviđeno proširenje vežbe i da će ministru odbrane Ruske Federacije Sergeju Kužugetoviču Šojguu predložiti da se sledeće godine u vežbu uključe i helikopteri Mi 35.

 
 - Ponosni smo na naše prijateljstvo, ponosni smo na bratstvo avijatičara Srbije i Rusije – rekao je ministar Vulin poručivši da su ruski piloti uvek dobrodošli u Srbiju, ne zato što je to neko naredio, već zato što građani Srbije tako osećaju.
 
Načelnik Generalštaba general Mojsilović vežbu je ocenio najvišom ocenom, istakavši da su vežbovne aktivnosti ulaganje u poboljšanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije i zahvalio je pilotima što su vežbom ostvareni svi planirani ciljevi. Ruskim pilotima je posebno zahvalio što su svoje znanje i iskustvo delili sa našim pilotima i poručio da su uvek dobrodošli u našu zemlju.Zamenik rukovodioca vežbe pukovnik Konstantin Surikov, tokom današnjeg susreta zahvalio je za visoku ocenu vežbe i naglasio da su ruski piloti visoko ocenili sposobnosti srpskih pilota, poručivši da očekuje srpske pilote sledeće godine u Rusiji.

Četvrta međunarodna letno-taktička vežba „BARS 2018“, na kojoj su učestvovali  pripadnici RViPVO Vojske Srbije i njihove kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije održavala se na aerodromu Batajnica. Letovi su se odvijali u vazdušnom prostoru Republike Srbije i izvodile su ih mešovite posade u vazduhoplovima iz sastava RViPVO Vojske Srbije.
 
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.10.2018
mp4 (76,31 MB)
Ministar Vulin sa učesnicima vežbe