Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.09.2018.

„Kup Vojske Srbije – Karađorđevo 2018“




Manifestacija „Kup Vojske Srbije – Karađorđevo 2018“ biće održana od 28. do 30. septembra u vojnoj ergeli nadomak Bačke Palanke tokom koje će svi ljubitelji konjičkog sporta biti u prilici da uživaju u izložbi pastuva, četiri galopske, pet kasačkih trka i bogatom kulturnom programu. Poslednja manifestacija ovog tipa održana je pre 12 godina.

U susret predstojećem takmičenju, danas je u Ergeli održan žreb kojim su odlučene startne pozicije u svakoj trci.

Prvi dan Manifestacije, petak 28. septembar, rezervisan je za kulturno-umetnički program u centru Bačke Palanke i predstavljanje Ergele „Karađorđevo“ i njenog istorijata.



Tokom drugog dana, u subotu 29. septembra, posetioce očekuju otvaranje revijalnog takmičenja u vožnji zaprega i izložba rasnih pastuva lipicanerske i arapske rase i proglašenje „najlepšeg“ među njima.

Trkački dan, nedelja 30. septembar, obeležiće pet kasačkih i četiri galopske trke u kojima će učestvovati svi zainteresovani uzgajivači konja engleske punokrvne i arapske rase. Centralni događaj, odnosno glavna trka, je galopska trka za Kup Vojske Srbije 2018 – trka Srpska konjička divizija na 2.000 metara. Obnavljanje konjičke tradicije u „Karađorđevu” okupiće oko 40 galopera i 50 kasača.

Kako je istakao direktor Vojne ustanove "Morović" major Miroslav Blagojević, šest grla Ergele „Karađorđevo“ – dva engleska punokrvna i četiri arabera, učestvovaće na ovogodišnjem Kupu Vojske Srbije. On je, takođe, izrazio zahvalnost Ministartvu odbrane, opštini Bačka Palanka, kao i svima koji su doprineli da ta manifestacije ponovo zaživi.

Direktor Ergele Nebojša Zlatanović istakao je da su juče za sve četiri galopske trke izvučeni startni brojevi, koje će grla imati na start mašini, kao i izvlačenje startnih brojeva za kasačka grla u glavnoj kasačkoj trci.
 

 - Kada je reč o značaju trka, glavna galopska trka, Trka srpske konjičke divizije, kako po broju upisanih grla, gde imamo 10 grla od ukupno 11 grla u startnoj mašini, po svom rangu i po svojoj kategoriji spada u "Grup 1" trke, što znači da je to jedna od najznačajnijih trka koja se trči u našoj zemlji – naglasio je Zlatanović dodajući da je najboljih 10 grla koje imamo u našoj zemlji, koja su u treningu, prijavljeno za ovu trku.
 
Prema njegovim rečima, sama trka, po kvalitetu, upisu i nagradnom fondu spada u jednu od najznačajnijih trka u našoj zemlji.
 
- Ove godine ćemo se potruditi da uz sve radove koje se izvode na Ergeli, u vezi sa infrastrukturnim uređenjem objekata i poboljšanju uslova života grla na Ergeli, koje su započete po nalogu ministra obrane Aleksandra Vulina, da stvorimo što bolje uslove za organizaciju takmičenja, i da se posle više od decenije, naša grla pojave na takmičenju – istakao je Zlatanović dodajući da se nada da će od sledeće godine grla te Ergele ponovo zauzeti značajno mesto u istoriji konjičkog sporta, kao što je to bio i ranije.



Zlatanović je posebno istakao veliko zalaganje ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je dao nesebičnu podršku.

- Sređivanjem hipodroma i izgradnjom novih tribina stvoriće se uslovi da se hipodrom stavi u funkciju, dodao je Zlatanović.
 
Ovogodišnja manifestacija u Karađorđevu jedinstvena je prilika i za obilazak vojne ergele, kojoj je povodom konjičkih trka vraćen stari sjaj. Vojnograđevinska ustanova „Beograd” renovirala je objekte za smeštaj konja, pomoćne objekte i upravnu zgradu s potkivačnicom i kovačnicom. Izgrađena je nova tribina na hipodromu s pratećim objektima i opremom, a rekonstruisane su i kasačka i galopska staza.

S posebnom pažnjom uređen je i Muzej, koji od 1983. svedoči o vek i po dugoj tradiciji Ergele u Karađorđevu. Osim brojnih pehara koje su konji osvajali na različitim takmičenjima, Muzej čuva i matične knjige grla s početka prošlog veka, kao i najstariju Knjigu utisaka na Balkanu iz 1924. godine.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.09.2018
mp4 (78,03 MB)
Izjava majora Blagojevića
26.09.2018
mp4 (229,97 MB)
Izjava Zlatanovića
26.09.2018
mp4 (37,53 MB)
Izvlačenje startnih brojeva