Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.09.2018.

Ministar Vulin: Odbrambena industrija Srbije radi, raste i napreduje




 
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanosti povodom obeležavanja 80 godina postojanja kompanije "Prva iskra namenska" a.d. Barič, a nakon toga je otvorio pogon T-3 za sušenje brizantnih eksploziva.
 
Kako je posle obilaska pogona istakao ministar Vulin, Aleksandar Vučić je kao predsednik Vlade Republike Srbije, odbio da se odbrambena industrija Srbije ugasi jer je insistirao na tome da mora da radi, obezbedio je novac za to, i odbrambena industrija radi.
 
 
- A danas kao predsednik Republike Srbije je političkim sredstvima uspeo da otvori sva vrata našoj odbrambenoj industriji i zato možemo da trgujemo i da radimo sa čitavim svetom. Zahvaljujući politici vojne neutralnosti mi danas možemo i da kupujemo i da prodajemo čitavom svetu, i zahvaljujući politici vojne neutralnosti mi danas možemo da kupujemo na bilo kom tržištu, ali isto tako i da prodajemo na bilo kom tržištu. Takva politika i orijentacija će se nastaviti i zahvaljujući takvoj politici Srbija će moći da radi, raste i napreduje – naglasio je ministar odbrane.
 
Prema njegovim rečima, većina zemalja u našem okruženju je nekada proizvodila eksploziv, a sada uvoze eksplozive od nas, jer su njihove države digle ruke od svoje odbrambene industrije i od industrije eksploziva, a naša država, zahvaljujući upornosti radnika i zaposlenih i razumevanju onoga što je potrebno Vojsci Srbije i našoj proizvodnji, nastavila je da proizvodi.
 
- Zato danas imamo fabriku koja je uspešna, kao što je „Prva iskra“, zato danas možemo da kažemo da se nadamo da će odbrambena industrija Srbije ove godine oboriti sve rekorde i da će ostvariti zaradu od više od 600 miliona dolara - istakao je ministar Vulin.
 


Ministar odbrane je, takođe, ocenio da je Vojska Srbije veoma zadovoljna zbog razvoja odbrambene industrije, jer da nije nje i da se ne razvija ovako kao što se razvija, mi bismo se naoružavali i opremali po daleko višim cenama isključivo na svetskom tržištu, i ne ovako brzo, niti tako jeftino, a niti bi moglo da bude bez političkih pritisaka.
 
- Zahvaljujući odbrambenoj industriji Srbije i njenom razvoju mi se naoružavamo i opremamo po najvišim svetskim standardima, bez političkih pritisaka, za novac za koji na tržištu nikada ne bismo mogli tako nešto da uradimo. Odbrambena industrija Srbije jeste jedan od naših prioriteta i zakon koji smo doneli našoj odbrambenoj industriji je zakon koji će pospešiti razvoje odbrambene industrije Srbije i sačuvaće je – poručio je ministar Vulin.
 
Govoreći o perspektivama, ministar Vulin je istakao da država ne misli da se povlači iz odbrambene industrije, već će samo ojačati svoju poziciju i položaj, i nastaviće da ulaže, dodajući da od Sjedinjenih Američkih Država, preko Ruske Federacije, Kazahstana, zemalja u okruženju, svi kupuju srpsku municiju, svi kupuju srpski eksploziv, kao i složene borbene sisteme.
 


Osvrnuvši se na istorijat fabrike, generalni direktor "Prve iskre" Stanoje Biočanin istakao je da je nakon devetesetih godina i NATO bombardovanja ta fabrika bila u tako lošem stanju, da su mnogi mislili da je to njen kraj i država je predlagala gašenje jer ni jedna proizvodna traka nije radila.
 
- Velikim entuzijazmom svih zaposlenih i zalaganjem molili smo državu da nas ne zatvore i obnovili smo kapacitete jedan po jedan, a ovo je poslednji objekat koji je obnovljen. Sada su nam svi objekti obnovljeni, kapacitet je takav da smo nekada brojali 500 radnika, a sada imamo oko 160 stalno zaposlenih i proizvodimo veću količinu eksploziva nego tada – naglasio je Biočanin.
 
Prema njegovim rečima, 2017. godinu kompanija je završila sa ukupnim dohotkom od oko 19 miliona dolara, prosečna plata je oko 60.000 dinara, zapošljava se mlad i stručan kadar, vodi se računa o stambenom zbrinjavanju zaposlenih, a pomaže se i lokalnoj zajednici kad god je to potrebno.
 
- Naš eksploziv je uvek bio vrhunskog kvaliteta, po svim međunarodnim standardima, a to ilustruje i činjenica da će samo ove godine u Francusku biti izvezeno više od 350 tona – naglasio je Biočanin dodajući da se posebna pažnja posvećuje i bezbednosti i bezbednosnim procedurama, a preduzimaju i sve mere koje su neophodne da bi proizvodnja bila bezbedna.
 


Biočanin je takođe rekao da se ta kompanija tokom osam decenija postojanja, osim proizvodnje brizantnih eksploziva, bavila i transferom tehnologija u nekoliko zemalja sveta, što je donelo desetine miliona dolara deviznog priliva našoj zemlji. On je podsetio da je 2011. godine kompanija imala takav ugovor sa Azerbejdžanom, a zahvaljujući sredstvima od tog transfera, namenska je potpuno obnovljena, a u toku su pregovori sa nekoliko zemalja za buduće projekte te vrste.
 
Povodom jubileja, na današnjoj svečanosti  ministar Vulin uručio je kompaniji "Prva iskra" i direktoru Biočaninu Plakete Ministarstva odbrane, a ministru odbrane Zahvalnicu sa plaketom za dugogodišnju saradnju na završetku svečanosti, u ime svih zaposlenih, uručio je direktor "Prva iskra namenska" a.d. Barič.
 
Kompaniji "Prva iskra namenska" a.d. Barič, danas je, takođe, uručen i sertifikat – Integrisani sistem menadžmenta koji dodeljuje Vojnakontrola kvalieta Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.
 
 

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.09.2018
mp4 (231,58 MB)
Izjava ministra Vulina
25.09.2018
mp4 (237,71 MB)
Izjava direktora Biočanina
25.09.2018
mp4 (201,71 MB)
Poseta