Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.09.2018.

Konferencija „Kraj Velikog rata: vojne operacije i mirovni ugovori“




 
Institut za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane i Istorijski institut iz Beograda organizuju 25. i 26. septembra 2018. godine, u Domu Vojske Srbije u Beogradu, međunarodnu naučnu konferenciju „Kraj Velikog rata: vojne operacije i mirovni ugovori“.
 
Konferencija okuplja 26 univerzitetskih profesora i istraživača iz vojnih i civilnih instituta iz Srbije, Nemačke, Rumunije, Grčke, Rusije, Slovenije, Austrije, Portugalije i Mađarske.
 


Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković podsetio je, otvarajući današnju Konferenciju, na velike civilne i vojne žrtve koje je Veliki rat odneo i naglasio da je to rat u kome je Srbija dala značajan doprinos savezničkim ratnim naporima boreći se za napredne ideje toga vremena koje su poslužile Društvu naroda kao prva stepenica ka izgradnji pravednijih odnosa među narodima i državama sveta.
 
Govoreći o značajnim političkim, vojnim i ekonomskim promenama koje su usledile nakon rata, Živković je učesnicima Konferencije poželeo uspešan rad i rekao da su upravo međunarodni naučni skupovi prilika da se na racionalnoj osnovi, uz uvažavanje istorijskih činjenica, prezentuju i razmene rezultati istraživanja, pogledi i stavovi istoričara iz različitih zemalja kako bi se doprinelo boljem razumevanju složene ratne tematike.
 


U godinama kada Srbija i svet obeležavaju jubileje balkanskih i Prvog svetskog rata, konferencija „Kraj Velikog rata: vojne operacije i mirovni ugovori“ je četvrta koju od 2012. godine zajedno organizuju Institut za strategijska istraživanja i Istorijski institut iz Beograda, iz Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
 
Konferencija je posvećena obeležavanju stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, a cilj je da učesnici svojim naučnim saopštenjima doprinesu rasvetljavanju određenih pitanja, odnosno da ukažu na nove činjenice i daju nova tumačenja.
 
 
photoFOTOGALERIJA