Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.09.2018.

Sastanak državnog sekretara Živkovića i ambasadora Češke Republike




Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković sastao se danas sa ambasadorom Češke Republike Tomašom Kučtom, a susret je bio prilika da se razmotre ključna pitanja bilateralne saradnje u oblasti odbrane dveju zemalja.

 
Kako je istakao državni sekretar Živković, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije opredeljeni su za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane sa Češkom Republikom imajući u vidu da su sveukupni bilateralni odnosi vrlo dobri i poslednjih godina imaju tendenciju stalnog uspona.
On je podsetio i da se ove godine navršava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Češke, izražavajući zadovoljstvo što će naše dve zemlje zajednički obeležiti taj značajan jubilej. Državni sektretar Živković, je takođe, zahvalio i na visokom stepenu solidarnosti građana u Češkoj, jer je Srbiji mnogo značila humanitarna, finansijska i tehnička pomoć nakon poplava 2014. godine.

Republika Srbija, naglasio je tokom današnjeg susreta državni sekretar Živković, u potpunosti je posvećena vojnoj neutralnosti, u skladu sa Rezolucijom Narodne skupštine, uz ubeđenje da je to prava mera odnosa sa svim zainteresovanim stranama.

Državni sekretar Živković, je istakao i da se Republika Srbija protivi uslovljavanju priznanjem nezavisnosti tzv. „Kosova“ u procesu pridruživanja EU i opredeljena je za nastavak dijaloga sa Prištinom, za ispunjenje dogovorenog, ali i da se kompromisom postigne trajno rešenje.



Takođe je naglasio da je za Republiku Srbiju neprihvatljiva najavljena transformacija „Kosovskih snaga bezbednosti“ u tzv. „vojsku Kosova“, što se smatra flagrantnim kršenjem Rezolucije SB UN 1244 i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova.

Ambasador Kučta, tokom današnjeg susreta ukazao je na mogućnosti unapređenja vojnoekonomske saradnje,  saradnje u oblasti ABHO, kao i za nastavak saradnje u domenu odgovora na izazove prouzrokovanih elementarnim nepogodama.

Ambasador Kučta, je takođe naglasio da Ambasada Češke Republike, u cilju konkretizovanja dalje saradnje, planira organizovanje promocije kapaciteta čeških kompanija u našoj zemlji.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.09.2018
mp4 (87,51 MB)
Sastanak