Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.09.2018.

Sastanak ministara odbrane Srbije i Kabo Verdea




Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova, odbrane i dijaspore Republike Kabo Verde Luišom Filipeom Tavarešom.
                                                        
Na početku sastanka, ministar Vulin zahvalio je ministru Tavarešu zbog principijelne pozicije Republike Kabo Verde i na naporima i ličnom doprinosu zbog nepriznavanja tzv. „Kosova“ kao nezavisne države, uprkos brojnim pritiscima kojima je izložen Kabo Verde. Time je, kako je naglasio ministar Vulin, Kabo Verde pokazao svoju hrabrost, ali i da ume da ceni slobodu, jer „vrednosti i želja za slobodom spajaju dva geografski udaljena naroda i države“.




Ministar odbrane Srbije predložio je kolegi iz Kabo Verdea, u narednom periodu, potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane kao pravnog okvira za saradnju dveju vojski.
 
Ministar Tavareš naglasio je snažne istorijske veze i odlične političke odnose dve zemlje. Takođe, on je naglasio da je Republika Kabo Verde potvrdila da je siguran i pouzdan partner Srbiji na Atlantiku, i još jednom istakao principijelan i jasan stav u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“.



Ministar Tavareš uputio je ministru Vulinu poziv za zvaničnu posetu Republici Kabo Verde u narednom periodu.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.09.2018
mp4 (75,24 MB)
Sastanak