Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.09.2018.

Analiza operacija na Solunskom frontu 1916-1918.



Polaganjem venca na spomen-obeležje na Srpskom vojničkom groblju u Solunu završeno je treće studijsko putovanje u okviru realizacije naučno-istraživačkog projekta Škole nacionalne odbrane Univerziteta odbrane pod nazivom „Istorijsko-komparativna analiza operacija na Solunskom frontu 1916-1918“.
 
Na ovogodišnjem studijskom putovanju, koje je započelo 11. septembra, učestvovala je grupa polaznika 61. klase Generalštabnog i 64. klase Komandno-štabnog usavršavanja, članovi istraživačkog tima Univerziteta odbrane i saradnici na naučno-istraživačkom projektu.
 


Učesnici studijskog putovanja imali su priliku da izvrše analizu različitih aspekata operacija na Solunskom frontu na taktičkom, operativnom i strategijskom nivou. U cilju realizacije ovog zadatka posetili su mesta velikih bitaka i pobeda srpske i savezničke vojske duž severne Grčke, kao što su Vevi (Banica), Kela (Gorničevo), Kajmakčalan, Dobro Polje i Dojrani.
 
Poseban značaj ima analiza bitaka na Kajmakčalanu i Dobrom Polju. Pobeda srpske vojske u Gorničevskoj bici, osvajanje Kajmakčalana i oslobođenje Bitolja u jesen 1916. značili su oporavak i konsolidaciju Srpske vojske posle Albanske golgote, a konačan proboj Solunskog fronta na Dobrom polju koji su u septembru 1918. godine izveli srpski junaci, u sadejstvu sa saveznicima na celoj liniji Solunskog fronta, najavio je brzi pobednički pohod za oslobođenje otadžbine i preloman momenat za završetak Prvog svetskog rata.
 


Učesnici studijskog putovanja prvi put su ove godine izašli na Dobro polje, na granici Grčke i Makedonije. O značaju velike srpske i savezničke pobede govorili su francuski general Bernar Barera i pukovnik Marko Zelenović iz Škole nacionalne odbrane. Učesnike aktivnosti pozdravio je grčki general Hristos Drivas.
 
Na Britanskom vojničkom groblju u mestu Dojrani, izaslanik odbrane Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu pukovnik Nikola Ilić podsetio je na važnost velike pobedničke bitke koju je britanska armija vodila, zajedno sa vojskom Grčke, na tom delu fronta, vezujući bugarske snage da ne daju podršku svojim jedinicama na Dobrom polju. Na spomen obeležja poginulim britanskim vojnicima, u Dojraniju i na Britanskom vojničkom groblju u Solunu, vence je položio Denis Kif, ambasador Ujedinjenog kraljevstva u Beogradu.
 


Ocenjujući realizaciju ciljeva studijskog putovanja, pukovnik dr Rade Slavković, načelnik Katedre operatike koja je nosilac realizacije projekta, istakao je da su svi planirani ciljevi ostvareni veoma uspešno. Učesnici aktivnosti sagledali su ključne elemente okruženja i bitaka od 1916. do 1918. godine. Budući vojni lideri na taktičkom i operativnom nivou odlučivanja, koristeći naučene lekcije iz prošlosti, bolje će razumeti savremene operacije i naučeno adekvatno primeniti u budućim operacijama. Za nastavnike Univerziteta odbrane, studijsko putovanje je veoma korisno u razvijanju novog nastavnog oblika tokom procesa školovanja oficira u Školi nacionalne odbrane.
 
Pukovnik Slavković posebno je istakao što su na studijskom putovanju zajedno učestvovali oficiri savezničkih armija u Prvom svetskom ratu, Srbije, Ujedinjenog kraljevstva, Francuske i Grčke, koja je ove godine pružila odličnu logističku podršku realizaciji aktivnosti.
 
U slavu i čast poginulim srpskim junacima na Solunskom frontu i bitkama za slobodu Srbije, učesnici aktivnosti položili su vence na spomen obeležja u Solunu, na Kajmakčalanu, u Sitari, Srpskom vojničkom groblju u Bitolju i u kripti crkve Svetog arhangela Mihaila u Skoplju. Studijskim putovanjem i predstojeći naučnim skupom početkom novembra, Univerzitet odbrane obeležava stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.09.2018
mp4 (293,78 MB)
Studijsko putovanje Škole nacionalne odbrane