Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.09.2018.

Nova postavljenja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije




Na osnovu člana 112. stav 2. Ustava Republike Srbije i člana 17. tačka 9. Zakona o Vojsci Srbije, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo je ukaze o postavljenjima na nove dužnosti, unapređenju u viši čin i prestanku profesionalne vojne službe.
 

Postavljenja na novu dužnost
 

General-potpukovnik Milan Mojsilović za načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Generalštabno usavršavanje završio je 2006. godine. Od 2007. godine obavljao je dužnost zamenika komandanta Združene operativne komande, a od 2011. bio je na dužnosti komandanta Kopnene vojske. Od januara 2013. godine nalazio se na dužnosti šefa Vojnog predstavništa u Misiji Republike Srbije pri NATO. U čin brigadnog generala unapređen je 2009. godine. U čin general-majora unapređen je 2011, a u čin general-potpukovnika 2018. godine.

Učestvovao je u ratnim dejstvima tokom NATO agresije na SRJ i u operacijama u Kopnenoj zoni bezbednosti.
 
General-major Petar Cvetković za zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Generalštabno usavršavanje je završio 2009. godine, a Visoke studije bezbednosti i odbrane 2015. godine. Od 2014. godine obavlja dužnost direktora Vojnobezbednosne agencije Ministarstva odbrane Republike Srbije.  U čin brigadnog generala unapređen je 2014. godine, a u čin general-majora 2018. godine.

General-major Goran Radovanović za rektora Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Školu nacionalne odbrane završio je 2001. godine, a zvanje doktora vojnih nauka stekao je 2016. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 2009. godine, a u čin general-majora 2012. godine. Obavljao je dužnost komandanta Garde, zamenika komandanta Komande za obuku, a od 2013. godine bio je direktor Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije.
 
General-major Mladen Vuruna za načelnika Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Doktorske studije tehničkih nauka završio je 2005. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 2009. godine, a u čin general-majora 2012. godine. Obavljao je dužnost načelnika Vojne akademije, a od 2014. godine bio je rektor Univerziteta odbrane.

General-major Bojan Zrnić za načelnika Vojne akademije Univerziteta odbrane Ministarstva odbrane.

Doktorske studije elektronike završio je 2001. godine, a Kraljevski koledž 2007. godine. U čin brigadnog generala unapređen je vanredno 2011. godine, a u čin general-majora 2014. godine. Obavljao je dužnost zamenika načelnika Uprave u Generalštabu Vojske Srbije, a od 2010. godine bio je načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane.

General-major Mile Jelić za direktora Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane.

Generalštabno usavršavanje završio je 2003. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 2014. godine. Obavljao je dužnost načelnika Škole nacionalne odbrane, komandanta brigade, a od 2017. godine bio je načelnik Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane. U čin general-majora unapređen je 2018. godine.
 
Pukovnik Đuro Jovanić za direktora Vojnobezbednosne agencije Ministarstva odbrane.

Generalštabno usavršavanje završio je 2015. godine, a Visoke studije bezbednosti i odbrane 2016. godine. U čin pukovnika unapređen je vanredno 2016. godine. Obavljao je dužnosti načelnika odeljenja, a od 2015. godine bio je načelnik Odeljenja bezbednosti u Kabinetu ministra odbrane.
 
Brigadni general Zoran Stojković za direktora Vojnoobaveštajne agencije Ministarstva odbrane.

Generalštabno usavršavanje završio je 2010. godine, kada je i vanredno unapređen u čin pukovnika. Obavljao je dužnosti izaslanika odbrane Republike Srbije, a od 2015. godine bio je zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije Ministarstva odbrane. U čin brigadnog generala unapređen je 2018. godine.
 
Pukovnik Slađan Stamenković za komandanta Treće brigade Kopnene vojske.

Generalštabno usavršavanje završio je 2011. godine. U čin pukovnika unapređen je 2012. godine. Obavljao je dužnost pomoćnika za operacije i načelnika štaba u brigadi, a od 2017. godine bio je zamenik komandanta Treće brigade Kopnene vojske.

Pukovnik Ljubiša Đolović za načelnika Uprave za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba Vojske Srbije.

Generalštabno usavršavanje završio je 2011. godine i iste godine unapređen je u čin pukovnika. Obavljao je dužnost načelnika Centra veze, Uprave  u Generalštabu, a od 2014. godine bio je komandant Brigade veze Uprave za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba Vojske Srbije.

Brigadni general Miroslav Talijan za komandanta Specijalne brigade Kopnene vojske.

Doktorat ratne veštine završio je 2008. godine. U čin pukovnika unapređen je 2011. godine. Obavljao je dužnost načelnika Škole nacionalne odbrane, a od 2018. godine bio je načelnik Vojne akademije Univerziteta odbrane. U čin brigadnog generala unapređen je 2018. godine.



Unapređenja


Brigadni general Duško Žarković u čin general-majora.

Na dužnosti komandanta RViPVO je od 2018. godine. Od januara 2015. godine obavljao je dužnost zamenika komandanta RViPVO, a prethodno je bio na dužnosti komandanta 250. raketne brigade za PVD, načelnika štaba u Komandi RViPVO i pomoćnika komandanta RViPVO za operacije. Završio je Generalštabno usavršavanje 2006. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 2012. godine.

Brigadni general Ilija Todorov vanredno u čin general-majora.

Školu nacionalne odbrane završio je 2002. godine. U čin brigadnog generala unapređen je 2008. godine. Nalazi se na dužnosti načelnika Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) Generalštaba Vojske Srbije. Obavljao je dužnost komandanta 63. padobranske brigade za vreme NATO agresije na SRJ.

Pukovnik Uglješa Jovičić u čin brigadnog generala.

Medicinski fakultet u Novom Sadu završio je 1984. godine, specijalizaciju iz Opšte medicine završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1996. godine. Doktorirao je 2013. godine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu. Načelnik Uprave za vojno zdravstvo je od 2018. godine.

Pukovnik Rajko Milovanović u čin brigadnog generala.

Visoke studije odbrane u Italiji završio je 2009. godine. U čin pukovnika unapređen je 2007. godine. Nalazi se na dužnosti načelnika Uprave vojne policije Generalštaba Vojske Srbije.

Pukovnik Vladeta Baltić u čin brigadnog generala.

Završio je Generalštabno usavršavanje 2010. godine. U činu pukovnika je od 2002. godine. Nalazi se na dužnosti načelnika štaba komande Kopnene vojske.

Pukovnik Željko Kuzmanović u čin brigadnog generala.

Završio je Generalštabno usavršavanja 2013. godine. U čin pukovnika unapređen je 2007. godine. Nalazi se na dužnosti komandanta Druge brigade Kopnene vojske.

Pukovnik Slobodan Stopa u čin brigadnog generala.

Završio je Generalštabno usavršavanja 2009. godine, kada je i unapređen u čin pukovnika. Nalazi se na dužnosti komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske.

Pukovnik Željko Bilić u čin brigadnog generala.

Završio je Generalštabno usavršavanja 2011. godine i iste godine unapređen u čin pukovnika. Nalazi se na dužnosti komandanta 204. vazduhoplovne brigade RViPVO.

Pukovnik Aleksandar Bjelić u čin brigadnog generala.

Završio je Generalštabno usavršavanja 2009. godine i iste godine unapređen u čin pukovnika. Nalazi se na dužnosti načelnika štaba RViPVO.


Pukovnik Dragan Dinčić vanredno u čin brigadnog generala.

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu – odeljenje u Kragujevcu, završio je 1989. godine. Doktorske studije završio je 2001. godine, takođe u Vojnomedicinskoj akademiji. Odlukom naučno-nastavnog veća VMA i odlukom Senata Univerziteta odbrane izabran je u zvanje redovnog profesora na Medicinskom fakultetu VMA Univerziteta odbrane. Od 2011. godine obavlja dužnost zamenika načelnika VMA.



Prestanak profesionalne vojne službe


Generalu Ljubiši Dikoviću, dosadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Srbije, na lični zahtev.

Školu nacionalne odbrane završio je 2000. godine. Do septembra 2018. godine obavljao je dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije, komandanta Kopnene vojske, komandanta Komande za obuku, zatim zamenika komandanta Združene operativne komande, zamenika načelnika Uprave za operativne poslove Generalštaba, zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore za Kopnenu vojsku, kao i dužnosti načelnika odeljenja i načelnika štaba Komande Užičkog korpusa i brojne dužnosti u jedinicama ranga brigade. Stekao je veliko iskustvo tokom ratnih dejstava na prostoru bivše SFRJ, za vreme NATO agresije na SRJ i u operacijama u Kopnenoj zoni bezbednosti.

U čin general-majora unapređen je 2005. godine, u čin general-potpukovnika 2009, a u najviši čin u Vojsci Srbije - čin generala, unapređen je 2013. godine.

General Diković je nosilac brojnih odlikovanja među kojima su: Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, Vojna spomen-medalja za učešće na združenim taktičkim vežbama, Medalja oficirske solidarnosti, Vojna spomen-medalja za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SFRJ, Vojna spomen-medalja za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SRJ, Orden belog orla sa mačevima prvog stepena, Vojna spomen-medalja za izuzetne rezultate u vojnoj službi za oficira – prvi put, Orden za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena, Medalja za vojne zasluge i dr.

Brigadnom generalu Zoranu Veličkoviću, dosadašnjem komandantu Specijalne brigade Kopnene vojske, na lični zahtev.

Generalštabno usavršavanje završio je 2007. godine. Na dužnosti komandanta Specijalne brigade je od 2011. godine. Prethodno je obavljao dužnost zamenika komandanta Specijalne brigade. U činu brigadnog generala je od 2015. godine.

Brigadnom generalu Predragu Grbiću, dosadašnjem komandantu Treće brigade Kopnene vojske.

Dužnost komandanta Treće brigade Kopnene vojske obavljao je od 2017. godine. Završio je Generalštabno usavršavanje 2010. godine. U činu brigadnog generala je od 2018. godine. Obavljao je dužnosti načelnika štaba Garde i zamenika komandanta Treće brigade Kopnene vojske.