Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.09.2018.

Biciklistički tim pripadnika Vojske Srbije krenuo „Stazama Solunaca“



Biciklistički tim pripadnika Vojske Srbije krenuo je juče put Soluna, odakle počinje realizacija projekta „Stazama Solunaca – slobodni sinovi“ – vožnja od Srpskog vojničkog groblja „Zejtinlik“ do Beograda.

Načelnik Uprave za tradiciju, standard i veterane Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane pukovnik Slađan Ristić, u ime Ministarstva odbrane, prisustvovao je ispraćaju biciklističkog tima ispred Gradske skupštine u Pančevu i poželeo im uspešan projekat i srećan put.



Projekat „Stazama Solunaca – slobodni sinovi“ realizuje se u organizaciji udruženja „Prijatelji 72. Specijalne“, a uz podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije. Polazak biciklima iz Soluna planiran je u toku današnjeg dana, a tim od 14 članova, na čelu sa pukovnikom u penziji Miodragom Kaporom, voziće bicikle preko Kajmakčalana, Bregalnice, Vranja, Čegra, Niša, Jagodine i Oplenca do Beograda, odnosno do spomen-obeležja „Osmatračnica sa Kajmakčalana“ u Pionirskom parku, gde će u večernjim časovima stići 23. septembra.

Cilj projekta „Stazama Solunaca – slobodni sinovi“ jeste vrednovanje, čuvanje i razvijanje vojnih tradicija oslobodilačkih ratova, kao i uređenje spomen obeležja na putu prolaska tima.