Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.09.2018.

Promocija memoara maršala Franšea d'Eperea



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je večeras promociji ratnog dnevnika „Memoari: Solunski front. Srbija. Balkan – maršala Franše d'Eperea“ održanoj u rezidenciji Ambasade Republike Francuske u Beogradu.

O knjizi su govorili ambasador Francuske Frederik Mondoloni, direktror Balkanološkog instituta i priređivač knjige prof. dr Vojislav Pavlović i unuka maršala d’Eperea Klod de Sen-Pjer.

Kako je istakao ambasador Mondoloni, Memoari su prilika da se podsetimo "na naše bratstvo po oružju tokom Prvog svetskog rata".

- Ponekad bismo zaboravili koliko smo bili bliski. Ovo je prilika i da podvučemo da i danas naši vojnici stoje rame uz rame u mirovnim operacijama u Africi i u Libanu kako bi čuvali međunarodni mir i stabilnost, istakao je Mondoloni i dodao da je tokom sastanka predsednika Francuske i Srbije, Emilia Makrona i Aleksandra Vučića, predsednik Francuske podsetio koliko je srpski narod pokazao izuzetnu hrabrost tokom Velikog rata i da je to istorijsko savezništvo učinilo da naša dva naroda gaje veliko uzajamno poštovanje.

Profesor Pavlović je naglasio da će objavljivanje Memoara "ovaj zavoravljeni front ponovo privući pažnju čitalaca kao dragoceno svedočanstvo o pripremama za ofanzivu, odnosima saveznika i njihovim pobedama na Solunskom frontu".

Unuka čuvenog maršala rekla je da reči njenog dede najbolje opisuju odnos prema Srbiji - poštovanje i velika hrabrost.

- Velika je privilegija za mene da boravim u ovoj velikoj zemlji koju je moj deda toliko cenio, poručila je Klod de Sen-Pjer.

Promociji su prisustvovali i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić, predstavnici ministarstava odbrane, rada i spoljnih poslova, kao i predstavnici ambasada u Beogradu.

Memoari Franše d&39;Eperea nastali su na osnovu njegovih dnevničkih belški koje je zapisivao tokom svoje bogate vojničke karijere. Memoari, ni u celini ni u delovima, do sada nikada nisu publikovani i prvi put će biti predstavljeni srpskoj čitalačkoj publici.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
11.09.2018
mp4 (169,97 MB)
Promocija