Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.09.2018.

Nastavak projekta „Istorijsko-komparativna analiza operacija na Solunskom frontu 1916 – 1918“



Realizacija naučnoistraživačkog projekta „Istorijsko-komparativna analiza operacija na Solunskom frontu 1916 – 1918“ nastavljena je danas u Školi nacionalne odbrane. Ove godine su u projekat uključeni polaznici 61. klase Generalštabnog usavršavanja i 64. klase Komandno-štabnog usavršavanja, a osim njih uključene su i katedre društvenih nauka, logistike i menadžmenta iz Vojne akademije, predstavnici Instituta za strategijska istraživanja i naučni poslenici s Filozofskog fakulteta i Instituta za savremenu istoriju.



Zastupnik načelnika Škole nacionalne odbrane pukovnik Mišo Planojević pozdravio je naučne poslenike i podsetio da izučavanje ratne veštine i danas nauka odbrane, seže još od sredine 19. veka te da je ovaj projekat nastavak kontinuiteta izučavanja nauka odbrane s aspekta operacija.

– Ovo je i godina u kojoj se projekat završava. Želim da u nastavku rada date svoj intelektualni maksimum da uobličimo iskustvo kroz projekat u kome svi zajedno učestvujemo, rekao je pukovnik Planojević.

Posle uvodnih napomena održana su dva interaktivna panela. Jedan se odnosio na analizu strategijske situacije u zapadnoj Evropi, a drugi na analizu strategijske situacije na Balkanu, oba u kontekstu formiranja i proboja Solunskog fronta.



Naučno-istraživački projekat „Istorijsko-komparativna analiza operacija na Solunskom frontu 1916 – 1918“, koji je započeo prošle godine povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, sastoji se iz četiri celine – izvođenja studijskih putovanja članova istraživačkog tima, polaznika Generalštabnog i Komandno-štabnog usavršavanja u zoni izvođenja operacija na Solunskom frontu, izrade seminarskih i završnih radova u Vojnoj akademiji i Školi nacionalne odbrane, održavanja predstojećeg međunarodnog naučnog skupa i izrade Zbornika radova o operacijama na Solunskom frontu od 1916. do 1918. godine te implementacije modela vežbe u radu sa polaznicima na usavršavanju u Školi nacionalne odbrane.

Ovogodišnje studijsko putovanje u Grčku biće realizovano od 11. do 16. septembra.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.09.2018
mp4 (54,52 MB)
Stručni skup