Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.09.2018.

Konkurs za prijem lica u svojstvo civilnih lica na službi u Vojsci Srbije u radni odnos na neodređeno vreme



MI­NI­STAR­STVO OD­BRA­NE RE­PU­BLI­KE SR­BI­JE
SEK­TOR ZA MA­TE­RI­JAL­NE RE­SUR­SE
Upra­va za od­bram­be­ne teh­no­lo­gi­je
ras­pi­su­je
 
JAV­NI KON­KURS
 
 
Za pri­jem li­ca u svoj­stvu ci­vil­nih li­ca na slu­žbi u Voj­sci Sr­bi­je
u rad­ni od­nos na neo­d­re­đe­no vre­me
 
ra­di po­pu­ne for­ma­cij­skih me­sta u
 
I. Na­ziv or­ga­ni­za­ci­o­ne je­di­ni­ce Mi­ni­star­stva od­bra­ne ili Voj­ske Sr­bi­je u ko­joj se po­pu­nja­va­ju for­ma­cij­ska me­sta:
 
Upra­va za od­bram­be­ne teh­no­lo­gi­je Sek­to­ra za ma­te­ri­jal­ne re­sur­se Mi­ni­star­stva od­bra­ne Re­pu­bli­ke Sr­bi­je
 
For­ma­cij­ska me­sta ko­ja se po­pu­nja­va­ju:
 
  1. re­fe­rent za za­šti­tu in­te­lek­tu­al­ne svo­ji­ne, VSS – 1 iz­vr­ši­lac,
  2. re­fe­rent za fi­nan­sij­ske ana­li­ze, VSS – 1 iz­vr­ši­lac,
  3. re­fe­rent za nor­ma­tiv­nu re­gu­la­ti­vu i sta­tus od­bram­be­ne in­du­stri­je Sr­bi­je, VSS – 1 iz­vr­ši­lac.
 
Op­šti uslo­vi:
 
  • da su kan­di­da­ti pu­no­let­ni dr­ža­vlja­ni Re­pu­bli­ke Sr­bi­je,
  • da su kan­di­da­ti zdrav­stve­no spo­sob­ni za rad u Mi­ni­star­stvu od­bra­ne i Voj­sci Sr­bi­je,
  • da kan­di­da­ti ima­ju od­go­va­ra­ju­ću struč­nu spre­mu za rad­no me­sto za ko­je kon­ku­ri­šu,
  • da kan­di­da­ti­ma ra­ni­je ni­je pre­sta­jao rad­ni od­nos u dr­žav­nom or­ga­nu zbog te­že po­vre­de du­žno­sti iz rad­nog od­no­sa,
  • da kan­di­da­ti ni­su osu­đi­va­ni na ka­znu za­tvo­ra od naj­ma­nje 6 me­se­ci,
  • da su kan­di­da­ti bez­bed­no­sno pro­ve­re­ni i da ne­ma bez­bed­no­snih smet­nji za pri­jem na for­ma­cij­ska me­sta na ko­ja kon­ku­ri­šu.
 
Po­seb­ni uslo­vi:
 
za for­ma­cij­sko me­sto pod red­nim bro­jem 1:
  • da kan­di­dat ima za­vr­šen od­go­va­ra­ju­ći fa­kul­tet ko­jim je ste­kao vi­so­ko obra­zo­va­nje iz obla­sti prav­nih na­u­ka na osnov­nim aka­dem­skim stu­di­ja­ma u obi­mu od 240 ESP bo­do­va, ili na osnov­nim stu­di­ja­ma u tra­ja­nju od 4 (če­ti­ri) go­di­ne ko­jim je ste­kao VII-1 ste­pen struč­ne spre­me;
 
za for­ma­cij­sko me­sto pod red­nim bro­jem 2:
  • da kan­di­dat ima za­vr­šen od­go­va­ra­ju­ći fa­kul­tet ko­jim je ste­kao vi­so­ko obra­zo­va­nje iz obla­sti eko­nom­skih na­u­ka – mo­dul, usme­re­nje, iz­bor­ni blok, gru­pa, od­no­sno ka­te­go­ri­ja gru­pi­sa­nja pred­me­ta ve­za­nih za ra­ču­no­vod­stvo i re­vi­zi­ju, fi­nan­sij­sko upra­vlja­nje i ana­li­zu (eko­nom­sku) po­slo­va­nja na osnov­nim aka­dem­skim stu­di­ja­ma u obi­mu od 240 ESP bo­do­va ili na osnov­nim stu­di­ja­ma u tra­ja­nju od 4 (če­ti­ri) go­di­ne ko­jim je ste­kao VII-1 ste­pen struč­ne spre­me;
 
za for­ma­cij­sko me­sto pod red­nim bro­jem 3:
  • da kan­di­dat ima za­vr­šen od­go­va­ra­ju­ći fa­kul­tet ko­jim je ste­kao vi­so­ko obra­zo­va­nje iz obla­sti prav­nih na­u­ka na osnov­nim aka­dem­skim stu­di­ja­ma u obi­mu od 240 ESP bo­do­va ili na osnov­nim stu­di­ja­ma u tra­ja­nju od 4 (če­ti­ri) go­di­ne ko­jim je ste­kao VII-1 ste­pen struč­ne spre­me.
 
II. Za­jed­nič­ko za sva for­ma­cij­ska me­sta:
 
Iz­bor­ni po­stu­pak:
 
U iz­bor­nom po­stup­ku bi­će pri­me­nje­ni kri­te­ri­ju­mi pro­pi­sa­ni tač­kom 4. Od­lu­ke o utvr­đi­va­nju me­ra za spro­vo­đe­nje stra­te­gi­je ka­ri­jer­nog vo­đe­nja i sa­ve­to­va­nja u Re­pu­bli­ci Sr­bi­ji u Mi­ni­star­stvu od­bra­ne i Voj­sci Sr­bi­je („Slu­žbe­ni voj­ni list”, br. 6/14, 23/15 i 30/17), a ko­ji ob­u­hva­ta­ju:
 
  • pro­sek oce­na sa po­sled­njeg ni­voa ško­lo­va­nja (30% od ukup­nog bro­ja bo­do­va),
  • pro­ve­ru zna­nja i spo­sob­no­sti uklju­ču­ju­ći i pro­ve­ru zna­nja en­gle­skog je­zi­ka (20% od ukup­nog bro­ja bo­do­va, i to pro­ve­ra struč­nih zna­nja 15%, a pro­ve­ra zna­nja en­gle­skog je­zi­ka 5% od ukup­nog bro­ja bo­do­va),
  • psi­ho­lo­šku pro­ce­nu kan­di­da­ta (40% od ukup­nog bro­ja bo­do­va),
  • raz­go­vor sa kan­di­da­tom (10% od ukup­nog bro­ja bo­do­va),
  • me­di­cin­sko-zdrav­stve­nu pro­ce­nu i
  • bez­bed­no­snu pro­ve­ru.
 
Me­sto, dan i vre­me spro­vo­đe­nja ak­tiv­no­sti iz­bor­nog po­stup­ka:
 
Kan­di­da­ti či­je su pri­ja­ve bla­go­vre­me­ne, do­pu­šte­ne, ra­zu­mlji­ve, pot­pu­ne i uz ko­je su pri­lo­že­ni svi do­ka­zi i ko­ji is­pu­nja­va­ju sve uslo­ve za za­po­sle­nje na for­ma­cij­skim me­sti­ma za ko­ja kon­ku­ri­šu bi­će po­zva­ni na pro­ve­ru zna­nja i spo­sob­no­sti.
 
Pro­ve­ra zna­nja i spo­sob­no­sti ob­u­hva­ta pro­ve­ru te­o­rij­skih zna­nja za for­ma­cij­ska me­sta i pro­ve­ru en­gle­skog je­zi­ka.
 
O da­tu­mu, vre­me­nu i me­stu oba­vlja­nja pro­ve­re zna­nja i spo­sob­no­sti kan­di­da­ti će bi­ti bla­go­vre­me­no oba­ve­šte­ni pi­sa­nim pu­tem ili pu­tem elek­tron­ske po­šte na e-mail, ko­ji na­ve­du u pri­ja­vi.
 
 
Pro­ve­ra te­o­rij­skih zna­nja za for­ma­cij­sko me­sto pod red­nim bro­jem 1 pod­ra­zu­me­va pro­ve­ru po­zna­va­nja od­red­bi Za­ko­na o na­uč­no­i­stra­ži­vač­koj de­lat­no­sti („Slu­žbe­ni gla­snik RS”, br. 110/2005, 50/2006 – is­pr., 18/2010 i 112/2015), Za­ko­na o pa­ten­ti­ma („Slu­žbe­ni gla­snik RS”, br. 99/2011 i 113/2017 – dr. za­kon) i Za­ko­na o ino­va­ci­o­noj de­lat­no­sti („Slu­žbe­ni gla­snik RS”, br. 110/2005, 18/2010 i 55/2013). Pro­ve­ra se spro­vo­di ta­ko što kan­di­dat na pi­sa­nom te­stu zna­nja od­go­va­ra na pi­ta­nja bi­ra­njem jed­nog ili vi­še tač­nih od­go­vo­ra od po­nu­đe­nih. Uspeh se vred­nu­je ta­ko što se od­re­đu­je pro­ce­nat tač­nih od­go­vo­ra. Kan­di­da­ti sa vi­še od 50% tač­nih od­go­vo­ra mo­gu da uče­stvu­ju u da­ljem to­ku se­lek­ci­je.
 
Pro­ve­ra te­o­rij­skih zna­nja za for­ma­cij­sko me­sto pod red­nim bro­jem 2 pod­ra­zu­me­va pro­ve­ru po­zna­va­nja od­red­bi Za­ko­na o ra­ču­no­vod­stvu („Slu­žbe­ni gla­snik RS”, br. 62/2013), Za­ko­na o bu­džet­skom si­ste­mu („Slu­žbe­ni gla­snik RS”, br. 54/2009, 73/2010, 101/2010, 101/2011, 93/2012, 62/2013, 63/2013 – is­pr., 108/2013,142/2014, 68/2015 – dr. za­kon, 103/2015, 99/2016 i 113/2017) i Za­ko­na o pri­vred­nim dru­štvi­ma („Slu­žbe­ni gla­snik RS”, br. 36/2011, 99/2011,83/2014, – dr. za­kon i 5/2015). Pro­ve­ra se spro­vo­di ta­ko što kan­di­dat na pi­sa­nom te­stu zna­nja od­go­va­ra na pi­ta­nja bi­ra­njem jed­nog ili vi­še tač­nih od­go­vo­ra od po­nu­đe­nih. Uspeh se vred­nu­je ta­ko što se od­re­đu­je pro­ce­nat tač­nih od­go­vo­ra. Kan­di­da­ti sa vi­še od 50% tač­nih od­go­vo­ra mo­gu da uče­stvu­ju u da­ljem to­ku se­lek­ci­je.
 
Pro­ve­ra zna­nja i spo­sob­no­sti za for­ma­cij­sko me­sto pod red­nim bro­jem 3 pod­ra­zu­me­va pro­ve­ru po­zna­va­nja od­red­bi Za­ko­na o pri­vred­nim dru­štvi­ma („Slu­žbe­ni gla­snik RS”, br. 36/2011, 99/2011,83/2014, – dr. za­kon i 5/2015) i Za­ko­na o obli­ga­ci­o­nim od­no­si­ma („Slu­žbe­ni list SFRJ”, br. 29/78, 39/85, 45/89 – od­lu­ka USJ i 57/89, „Slu­žbe­ni list SRJ”, br. 31/93 i „Slu­žbe­ni list SCG”, br. 1/2003 – Ustav­na po­ve­lja). Pro­ve­ra se spro­vo­di ta­ko što kan­di­dat na pi­sa­nom te­stu zna­nja od­go­va­ra na pi­ta­nja bi­ra­njem jed­nog ili vi­še tač­nih od­go­vo­ra od po­nu­đe­nih. Uspeh se vred­nu­je ta­ko što se od­re­đu­je pro­ce­nat tač­nih od­go­vo­ra. Kan­di­da­ti sa vi­še od 50% tač­nih od­go­vo­ra mo­gu da uče­stvu­ju u da­ljem to­ku se­lek­ci­je.
 
Kan­di­da­ti ko­ji ne za­do­vo­lje na pro­ve­ri te­o­rij­skih zna­nja ili ko­ji se ne oda­zo­vu po­zi­vu da uče­stvu­ju u ovoj fa­zi iz­bor­nog po­stup­ka gu­be pra­vo na da­lje uče­šće u iz­bor­nom po­stup­ku.
 
Za kan­di­da­te ko­ji za­do­vo­lje pro­ve­ru te­o­rij­skih zna­nja bi­će or­ga­ni­zo­va­na pro­ve­ra zna­nja en­gle­skog je­zi­ka. O da­tu­mu, vre­me­nu i me­stu oba­vlja­nja pro­ve­re zna­nja en­gle­skog je­zi­ka kan­di­da­ti će bi­ti bla­go­vre­me­no oba­ve­šte­ni pi­sa­nim pu­tem ili pu­tem elek­tron­ske po­šte na e-mail, ko­ji na­ve­du u pri­ja­vi. Pro­ve­ra zna­nja en­gle­skog je­zi­ka kan­di­da­ta spro­vo­di se pu­tem stan­dar­di­zo­va­nih te­sto­va u or­ga­ni­za­ci­ji Ka­te­dre za stra­ne je­zi­ke Voj­ne aka­de­mi­je. Kan­di­da­ti ko­ji ne za­do­vo­lje na pro­ve­ri zna­nja en­gle­skog je­zi­ka ili ko­ji se ne oda­zo­vu po­zi­vu da uče­stvu­ju u ovoj fa­zi iz­bor­nog po­stup­ka gu­be pra­vo na da­lje uče­šće u iz­bor­nom po­stup­ku.
 
Za kan­di­da­te ko­ji za­do­vo­lje pro­ve­ru en­gle­skog je­zi­ka bi­će organizovana psi­ho­lo­ška pro­ce­na kan­di­da­ta u nadležnoj vojnozdravstvenoj usta­no­vi. Na­ve­de­na pro­ce­na vr­ši se pu­tem stan­dar­di­zo­va­nih te­sto­va. O da­tu­mu, vre­me­nu i me­stu oba­vlja­nja psi­ho­lo­ške pro­ce­ne kan­di­da­ti će bi­ti bla­go­vre­me­no oba­ve­šte­ni pi­sa­nim pu­tem ili pu­tem elek­tron­ske po­šte na e-mail, ko­ji na­ve­du u pri­ja­vi. Kan­di­da­ti ko­ji ne za­do­vo­lje na psi­ho­lo­škoj pro­ce­ni ili ko­ji se ne oda­zo­vu po­zi­vu da uče­stvu­ju u ovoj fa­zi iz­bor­nog po­stup­ka, gu­be pra­vo na da­lje uče­šće u iz­bor­nom po­stup­ku.
 
Za kan­di­da­te ko­ji za­do­vo­lje psi­ho­lo­šku pro­ce­nu bi­će or­ga­ni­zo­van raz­go­vor. O da­tu­mu, vre­me­nu i me­stu oba­vlja­nja raz­go­vo­ra kan­di­da­ti će bi­ti bla­go­vre­me­no oba­ve­šte­ni pi­sa­nim pu­tem ili pu­tem elek­tron­ske po­šte na e-mail, ko­ji na­ve­du u pri­ja­vi.
 
Za kan­di­da­te ko­ji uđu u naj­u­ži iz­bor, uz nji­ho­vu pi­sa­nu sa­gla­snost, bi­će iz­vr­še­na bez­bed­no­sna pro­ve­ra u skla­du sa pro­pi­si­ma ko­ji­ma je ure­đe­no vr­še­nje bez­bed­no­sne pro­ve­re u Mi­ni­star­stvu od­bra­ne.
 
Iza­bra­ni kan­di­da­ti pre pri­je­ma u rad­ni od­nos do­sta­vi­će le­kar­sko uve­re­nje o op­štoj zdrav­stve­noj spo­sob­no­sti za rad na for­ma­cij­skom me­stu na ko­je su kon­ku­ri­sa­li.
 
Me­sto ra­da: Be­o­grad.
 
  1. Rok za pod­no­še­nje pri­ja­ve na jav­ni kon­kurs.
Rok je 30 (tri­de­set) da­na i po­či­nje da te­če na­red­nog da­na od da­na ka­da je jav­ni kon­kurs ogla­šen u dnev­nom li­stu „Po­li­ti­ka” i u pe­ri­o­dič­nom iz­da­nju ogla­sa Na­ci­o­nal­ne slu­žbe za za­po­šlja­va­nje. Tekst kon­kur­sa bi­će ob­ja­vljen i na veb-stra­ni­ci Mi­ni­star­stva od­bra­ne Re­pu­bli­ke Sr­bi­je www.mod.gov.rs.
 
  1. Li­ca za­du­že­na za da­va­nje oba­ve­šte­nja o jav­nom kon­kur­su su pot­pu­kov­nik Mi­ro­ljub Ni­ko­lić, te­le­fon: 011/2059-226 i 064/8329-258 i voj­ni slu­žbe­nik Mir­ja­na Ban­ko­vić, te­le­fon 011/2059-221.
 
V. Adre­sa na ko­ju se pod­no­si pri­ja­va na jav­ni kon­kurs:
 
Po­štom na adre­su Mi­ni­star­stvo od­bra­ne, Upra­va za od­bram­be­ne teh­no­lo­gi­je, Ne­ma­nji­na 15, 11000 Be­o­grad, sa na­zna­kom „za jav­ni kon­kurs”. Lič­na do­sta­va pri­ja­va mo­že se iz­vr­ši­ti u de­lo­vod­stvu Upra­ve za od­bram­be­ne teh­no­lo­gi­je, Ne­ma­nji­na 15, Be­o­grad.
 
VI. Do­ka­zi ko­ji se pri­la­žu uz pri­ja­vu na jav­ni kon­kurs:
 
Uz pri­ja­vu u ko­joj se na­vo­de osnov­ni lič­ni po­da­ci, adre­sa sta­no­va­nja, kon­takt te­le­fon, e-mail adre­sa, red­ni broj rad­nog me­sta na ko­je se kon­ku­ri­še, kan­di­da­ti, po­red krat­ke bi­o­gra­fi­je za sva rad­na me­sta pri­la­žu i sle­de­će:
  • ori­gi­nal ili ove­re­nu fo­to­ko­pi­ju di­plo­me ko­jom se po­tvr­đu­je struč­na spre­ma, od­no­sno ste­če­no zva­nje; uve­re­nje o dr­ža­vljan­stvu (ne sta­ri­je od šest me­se­ci); iz­vod iz ma­tič­ne knji­ge ro­đe­nih (ako ni­je no­vi obra­zac – ne sta­ri­je od šest me­se­ci); uve­re­nje nad­le­žnog or­ga­na MUP da kan­di­dat ni­je kri­vič­no osu­đi­van ka­znom za­tvo­ra u tra­ja­nju od naj­ma­nje šest (6) me­se­ci; uve­re­nje dr­žav­nog or­ga­na u ko­jem je kan­di­dat bio na slu­žbi da mu rad­ni od­nos u dr­žav­nom or­ga­nu ni­je pre­stao zbog po­vre­de du­žno­sti iz rad­nog od­no­sa i ser­ti­fi­kat o po­lo­že­nim mo­du­li­ma po ECDL stan­dar­du ve­za­nim za osno­ve ko­ri­šće­nja in­ter­ne­ta (MS Ou­tlo­ok i In­ter­net Ex­plo­rer), ob­ra­du tek­sta (MS Word), tabelarne kal­ku­la­ci­je (MS Ex­cel) i pre­zen­ta­ci­je (MS Po­wer Po­int).
 
Svi do­ka­zi se pri­la­žu u ori­gi­na­lu ili u fo­to­ko­pi­ji ko­ja je ove­re­na u op­šti­ni, su­du ili kod jav­nog be­le­žni­ka.
Iz­u­zet­no u gra­do­vi­ma i op­šti­na­ma u ko­ji­ma ni­su ime­no­va­ni jav­ni be­le­žni­ci pri­lo­že­ni do­ka­zi mo­gu bi­ti ove­re­ni u osnov­nim su­do­vi­ma, sud­skim je­di­ni­ca­ma, pri­jem­nim kan­ce­la­ri­ja­ma osnov­nih su­do­va, od­no­sno op­štin­skim upra­va­ma kao po­ve­re­ni po­sao.
 
Na­po­me­na:
 
Ne­bla­go­vre­me­ne, ne­do­pu­šte­ne, ne­ra­zu­mlji­ve ili ne­pot­pu­ne pri­ja­ve i pri­ja­ve, uz ko­je ni­su pri­lo­že­ni svi po­treb­ni do­ka­zi u ori­gi­na­lu ili u fo­to­ko­pi­ji ove­re­noj kod jav­nog be­le­žni­ka, bi­će od­ba­če­ne za­ključ­kom.
 
Prob­ni rad oba­ve­zan je za sve one kan­di­da­te ko­ji pr­vi put za­sni­va­ju rad­ni od­nos u dr­žav­nom or­ga­nu. Prob­ni rad za rad­ni od­nos za­sno­van na neo­d­re­đe­no vre­me tra­je 6 me­se­ci. Za­po­sle­nom ko­ji ne za­do­vo­lji na prob­nom ra­du ot­ka­zu­je se rad­ni od­nos bez pra­va na nov­ča­nu na­kna­du zbog ot­ka­za.
 
Jav­ni kon­kurs spro­vo­di kon­kurs­na ko­mi­si­ja ko­ju ime­nu­je mi­ni­star od­bra­ne.
 
Od­red­bom čla­na 9. i čla­na 103. Za­ko­na o op­štem uprav­nom po­stup­ku („Slu­žbe­ni gla­snik PC”, br. 18/16) pro­pi­sa­no je, iz­me­đu osta­log, da u po­stup­ku ko­ji se po­kre­će po zah­te­vu stran­ke or­gan mo­že da ostva­ri uvid, pri­ba­vlja i ob­ra­đu­je lič­ne po­dat­ke o či­nje­ni­ca­ma o ko­ji­ma se vo­di slu­žbe­na evi­den­ci­ja ka­da je to neo­p­hod­no za od­lu­či­va­nje, osim ako stran­ka iz­ri­či­to iz­ja­vi da će po­dat­ke pri­ba­vi­ti sa­ma.
 
Po­treb­no je da kan­di­dat po­pu­ni iz­ja­vu ko­jom se opre­de­lju­je za jed­nu od dve mo­guć­no­sti: da or­gan pri­ba­vi po­dat­ke o ko­jim se vo­di slu­žbe­na evi­den­ci­ja ili da će to kan­di­dat uči­ni­ti sam. Na­ve­de­nu iz­ja­vu mo­gu­će je pre­u­ze­ti na veb-stra­ni­ci Mi­ni­star­stva od­bra­ne Re­pu­bli­ke Sr­bi­je www.mod.gov.rs. Pot­pi­sa­nu iz­ja­vu neo­p­hod­no je do­sta­vi­ti uz na­pred na­ve­de­ne do­ka­ze [PREUZMI IZJAVU OVDE].
 
Do­ku­men­ta o či­nje­ni­ca­ma o ko­ji­ma se vo­di slu­žbe­na evi­den­ci­ja su: uve­re­nje o dr­ža­vljan­stvu; iz­vod iz ma­tič­ne knji­ge ro­đe­nih; uve­re­nje iz MUP-a da li­ce ni­je osu­đi­va­no na ka­znu za­tvo­ra u tra­ja­nju od naj­ma­nje 6 me­se­ci; uve­re­nje dr­žav­nog or­ga­na u ko­jem je kan­di­dat bio na slu­žbi da mu rad­ni od­nos u dr­žav­nom or­ga­nu ni­je pre­stao zbog po­vre­de du­žno­sti iz rad­nog od­no­sa.
 
Kan­di­da­ti ko­ji kon­ku­ri­šu na vi­še for­ma­cij­skih me­sta pod­no­se po­je­di­nač­ne pri­ja­ve za sva­ko for­ma­cij­sko me­sto na ko­je kon­ku­ri­šu u ko­ji­ma na­vo­de uz ko­ju od pri­ja­va su pri­lo­ži­li tra­že­ne do­ka­ze.
 
Li­ce ko­je je već za­po­sle­no u Mi­ni­star­stvu od­bra­ne i Voj­sci Sr­bi­je, a ko­je se pri­ja­vlju­je na jav­ni kon­kurs, ume­sto uve­re­nja o dr­ža­vljan­stvu i iz­vo­da iz ma­tič­ne knji­ge ro­đe­nih, pod­no­si re­še­nje o ras­po­re­đi­va­nju na rad­no me­sto, od­no­sno for­ma­cij­sko me­sto u or­ga­ni­za­ci­o­noj je­di­ni­ci u ko­joj ra­di, ili re­še­nje da je ne­ras­po­re­đen.