Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.08.2018.

Reprezentacija Vojske Srbije na 42. CISM Svetskom vojnom prvenstvu u padobranstvu



U mađarskom gradu Solnok, od 9. do 21. avgusta, održava se 42. CISM Svetsko vojno prvenstvo u padobranstvu na kome je među 38 zemalja učesnica i naša vojna reprezentacija.
 
Naša padobranska ekipa nastupa u sastavu potpukovnik Slobodan Jovanović, major Nenad Stojiljković (sudija), zastavnik prve klase Miroljub Janićijević, zastavnici Milan Svetozarević i Ivan Mitić, vodnik Dejan Cvetković i u ženskoj konkurenciji zastavnik Radmila Đurić.
 
Narednih dana takmičari će odmeriti snage u tri padobranske discipline – skok na cilj gde se skokovi izvode s visine od 1.100 metara, grupni likovni skokovi koji se izvode s visine od 3.200 metara i u disciplini pojedinačno-figurativni skokovi s visine od 2.200 metara.
 
Reč je o takmičenju najvećeg svetskog ranga, na kojem naša reprezentacija učestvuje već deseti put, a organizuje se pod okriljem Međunarodnog komiteta za vojni sport – CISM, čija je članica i Republika Srbija.
 
Padobranstvo je jedan od četiri vojna sporta u okviru CISM i stvar je prestiža za zemlje sveta učestvovati na ovakvom takmičenju. Dokaz tome je da je ove godine pozvano 136 zemalja, ali da samo 38, među kojima i Srbija, imaju padobrance koji mogu da učestvuju na takmičenju ovog ranga.