Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.08.2018.

Naši tenkisti u polufinalu biatlona




Srpski tenkisti nadmetaće se u polufinalu Tenkovskog biatlona, koji se održava u sklopu Međunarodnih vojnih igara na poligonu Alabino pored Moskve, rame uz rame sa tenkovskim silama poput Rusije, Kine, Belorusije, Indije i Azerbejdžana. U poslednjoj, trećoj kvalifikacionoj trci, koja nam je danas otvorila put u polufinale, učestvovala je posada u sastavu: komandir tenka potporučnik Dušan Stevančev, nišandžija desetar Branislav Grumić i vozač desetar Nebojša Maksimović.
 
Nakon plasmana, rukovodilac ekipe Vojske Srbije potpukovnik Saša Stojiljković je izjavio da su sigurna vožnja i vrlo dobro gađanje doveli srpske tenskiste do očekivanog rezultata.
 
- Znamo da nas svi naši tenkisti, ali i svi pripadnici Vojske Srbije pomno prate i očekuju od nas da ih dostojno predstavimo. U ime ekipe obećavam da će svi dati sve od sebe kako bi opravdali poverenje koje nam je ukazano i da će se potruditi da na dostojanstven način u polufinalu predstavimo Vojsku Srbije i našu zemlju, naglasio je potpukovnik Stojiljković.
 
U polufinale se plasiralo najboljih 12, od ukupno 22 zemlje koje su imale svoje posade u tenkovskom biatlonu, računajući ostvareno ukupno vreme iz sve tri kvalifikacione individualne trke. Ukupno najbolji rezultat uoči polufinalne trke ima ekipa Ruske Federacije, ispred ekipa Kine i Belorusije.
 
Polufinalna trka, u kojoj će nastupiti tenkisti Vojske Srbije, zajedno sa Belorusijom, Kazahstanom i Indijom, je po rasporedu u četvrtak, 9. avgusta. Za razliku od kvalifikacija, u polufinalu u jednoj trci nastupaju jedna za drugom – u štafeti, sve tri tenkovske posade svake zemlje.
 
U finale, koje je na programu u subotu, 11. avgusta, plasiraće se četiri ekipe koje ostvare najbolje vreme u polufinalnim trkama. Vreme ostvareno u kvalifikacijama neće se računati.
 
Današnji takmičarski dan pratili su i izaslanik odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji pukovnik Budimir Gajić i njegov zamenik potpukovnik Jovica Bosančić, koji su srpskim tenkistima preneli čestitike ministra odbrane Aleksandra Vulina i poželeli sreću u daljem takmičenju.

 
Uspesi srpskih vojnih sportista zabeleženi su i drugim disciplinama. Na takmičenjima u stonom tenisu i nadvlačenju konopca, naši predstavnici su ostvarili drugo, a u dizanju tegova četvrto mesto.
 
U nadvlačenju konopca centimetri su odlučili pobednika. Sistem nadmetanja je bio svako sa svakim, na dve pobede. Sportisti Srbije su pobeđivali  sa po 2:0 Kinu, Rusiju i Pakistan. U odlulujućem meču za prvo mesto, centimetri su odlučili pobednika. Konačan skor je Belorusija prva, Srbija druga i Rusija treća.
 

U disciplini Inžinjerijska formula, srpski "inžinjerci" su zauzeli treće mesto, iza Rusije na prvom i Kine i Belorusije koje dele drugo mesto.

Štand Republike Srbije, postavljen u Domu prijateljstva, u neposrednoj blizini takmičarskog poligona, takođe izaziva veliko interesovanje posetilaca Međunarodnih vojnih igara i Tenkovskog biatlona. Građani Rusije kao i drugi gosti iz sveta, koji u velikom broju i sa pažnjom prate Tenkovski biatlon, sa zanimanjem razgledaju postavku i suvenire.
 
Izložbeni prostor je koncipiran tako da odražava kulturno-istorijske znamenitosti naše zemlje. Posebnu pažnju gosti štanda posvećuju predstavljenoj literaturi, a posebno naslovima na ruskom jeziku koji obrađuju zajedničke teme, bliskost i vrednosti koje dele naša dva naroda. U Domu prijateljstva, na izlozbi je sa svojim postavkama prisutna većina zemalja učesnica igara.
photoFOTOGALERIJA