Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.08.2018.

Besplatni sistematski pregledi za vojne penzionere




Povodom Dana sanitetske službe – 30. jula, Uprava za vojno zdravstvo organizovala je tokom ove nedelje akciju besplatnih sistematskih pregleda za vojne penzionere u Vojnoj bolnici Niš, Vojnoj bolnici Novi Sad i Vojnomedicinskom centru Karaburma. Tokom petodnevne akcije pregledano je više od 250 penzionera.
 


Prema rečima načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnika dr sci. med. Uglješe Jovičića, specijalistički sistematski pregledi održani su radi podsećanja velikog broja penzionisanih vojnih lica na redovnu kontrolu zdravlja.
 
- Akcijom organizovanom preko udruženja i podružnica vojnih penzionera u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, hteli smo da penzionisanim vojnim licima poručimo da su nam jednako važni kao i aktivna profesionalna vojna lica kojima su ove vrste pregleda obavezne, rekao je pukovnik Jovičić.
 
Preko Udruženja vojnih penzionera Srbije na sistematski pregled u VMC Karaburma javio se potpukovnik u penziji Milašin Mladenić koji je veoma zadovoljan organizacijom, počev od laboratorije pa do specijalističkih kabineta.
 


- Iako preko nadležnih sanitetskih odeljenja redovno odlazim na kontrole, ovo je izvanredan način da proverim zdravstveno stanje. Dobro je što današnji pregled uključuje i lekare specijaliste, jer kod njih ne bih otišao s obzirom na to da nemam takvih vrsta tegoba, istakao je Mladenić.
 
Besplatni sistematski specijalistički pregledi prilagođeni ciljnoj grupi osim laboratorijskih analiza uključivali su preglede lekara opšte prakse, interniste, kardiologa, urologa, neurologa, oftalmologa, ORL, fizijatra i dermatologa, a u skladu s prijavljenim grupama pacijenata organizovani su i urološki pregledi.