Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.07.2018.

Zapažen start srpskih tenkista




Atmosfera na vojnoj "Olimpijadi" u Podmoskovlju se zahuktava, a drugog dana tenkovskog biatlona, u okviru kvalifikacionih individualnih trka, nastupila je prva od tri tenkovske posade Vojske Srbije. Srpski tenkisti u odličnoj trci zauzeli su drugo mesto, odmah iza Rusije, koja je prvi favorit biatlona. U ovoj grupi, učestvovala je i ekipa Irana.

Zaslužna za prve lepe vesti iz ruske prestonice je posada prve ekipe Vojske Srbije, koju su činili su komandir tenka poručnik Mladen Ikić, vozač desetar Dejan Milanović i nišandžija desetar Bogoljub Arsov.



Druga ekipa Vojske Srbije takmičiće se u utorak, 31. jula, a treća ekipa nastupiće 5. avgusta.

Propozicije takmičenja nalažu da se po završetku individualnih trka sabiraju vremena svih ekipa i na osnovu najboljih rezultata rangiraju zemlje učesnice za ulazak u polufinale, u koje će se plasirati 12 najboljih ekipa.

Podjednako dinamično je i na ostalim lokacijama na kojima se vojne igre održavaju, pa i "inžinjerci" i "snajperisti" svaki slobodan trenutak koriste za pripreme, jer ih jaka konkurencija očekuje u obe discipline.



U blizini Volgograda, u gradu Voložejsk, naši "inžinjerci" vrše završne pripreme za odmeravanje snaga u disciplini Inžinjerijska formula, u okviru koje, na "pit-stopu", svaka mašina izvršava inžinjerijski zadatak, po svojoj nameni. Ekipu čine posade rovokopača, dozera „BAT“, mašine za raščišćavanje prepreka i plivajući transporter samohodni.

Inžinjerijski zadaci uvežbavaju se na 650 hektara na poligonu 187. Inžinjerijskog centra, smeštenom na ostrvu koje okružuju reke Volga i Ahtuba. Samo takmičenje se realizuje na obalama i na samoj reci Ahtuba, a naši "inžinjerci" daju sve od sebe uprkos vrelim letnjim temperaturama od 31 do 36 stepeni i čestim pljuskovima.
 


U ovoj disciplini na stazi dužine 2.600 metara, takmiči se pet zemalja, a osim nas i domaćina Rusije, tu su još i Pakistan, Belorusija i Kina. Finalna trka održaće se 5. avgusta.
 
Pripreme devetočlane ekipe Vojske Srbije u disciplini Snajperska granica u Belorusiji, nedaleko od Minska, takođe ulaze u završnu fazu, a takmičari će biti u prilici da se pokažu svoja umeća i u individualnom delu, kao i u okviru snajperskih parova. Pripreme snajperskog tima Vojske Srbije podrazumevaju izlazak na vatrenu liniju, konsultacije sa snajperskim timom kolega iz Ruske Federacije, kao i ispitivanje tačnosti snajperske puške "Dragunov".
 
photoFOTOGALERIJA