Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.07.2018.

Ministar Vulin: Srbi su prijatelji svima koji žele mir, sluge nisu nikome




- Država Srbija, njena vojska i njen narod, umeju i jesu prijatelji svakoga ko iskreno želi mir, ali sluge nisu nigde i nikome i znaju bolje od mnogih koliko vredi mir. I baš zato znaju šta je potrebno da se mir sačuva – rekao je izaslanik predsednika Republike Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vulin na današnjoj svečanosti povodom završetka školovanja 61. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i 7. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, na kojoj je uručio oficirske sablje trojici prvorangiranih oficira 61. klase i značke sa podlogom polaznicima VSBO.
 


Pred nama su teška vremena „koja nas ne plaše, ali nas brinu“, poručio je ministar odbrane.
 
- Ne plaši nas kada neosuđeni ratni zločinci pozivaju na nove ratove, ali nas brine što ceo svet ćuti dok sluša kako neosuđeni ratni zločinci prete novim ratnim požarima. Ne plaši nas, jer srpski vojnik i srpska vojska i država nisu se plašile nikada i nikoga, nemajući pravo da obrukaju heroje iz prošlosti, ali nas brine da svet ne razume da će se mir sačuvati samo ako ga svi budu podjednako želeli. Vojska Srbije, vojno neutralne države, spremna je i sigurna da sačuva mir, ubeđena da je vrednost mira iznad svega i da se mir može porediti kao najviša ljudska vrednost – samo sa slobodom. Bez slobode nema ni naroda vrednog postojanja, trajanja, ponavljanja, pamćenja. Država Srbija i svi u njoj učiniće sve da, ne samo Srbija, već i čitav njen region budu uvek mirni, sigurni i stabilni, ali će i jačati svoju vojsku i odbrambene sposobnosti da svi razumeju i budu sigurni da ugrožavanje naše bezbednosti nije ni mudar ni pametan potez.
 


- Nema mira bez sigurne i moćne vojske, bez snažne i organizovane bezbednosne strukture, nema mira bez vojske i države koja je u stanju da brine o svakom delu svog teritorijalnog integriteta, pouzdana i sigurna da će sačuvati i Ustav i zakon i osnovnu ljudsku slobodu. Država Srbija, njen narod i njena vojska, postoje zbog naših prava izborenih u surovim ratovima koje nismo želeli i nismo tražili, prava da sami odlučujemo o sebi i prava na slobodu - poručio je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, odlukom predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta, odlukom Narodne skupštine Republike Srbije, odlukom čitavog naroda i svakog građanina naše zemlje, Srbija je izabrala put vojne neutralnosti, put koji nije put slabih, već put jakih.
 


- Srbija je vojno neutralna zato što je jaka, zato što veruje u sebe, zato što zna da je u teškim i preteškim trenucima, kakvih je u njenoj istoriji bilo mnogo i kakvih će biti, uvek bila sama. U trenucima kada je teško i najteže, Srbija se oslanja na sebe, na svoj narod, a njen narod na njenu vojsku. Tako je bilo i tako će biti. Slavni preci generala i oficira koji danas sede ovde, i svih onih koji danas brinu o tome da Srbija bude sigurna, bezbedna i mirna, mogu sa ponosom da gledaju na decu koja su ih nasledila. Vojska Srbije, neuplašena, sigurna, svakog dana sve jača, obučenija, naoružanija, je vojska koja garantuje vojnu neutralnost Srbije, mir i bezbednost Srbije, ali i pravo srpskom narodu da postoji i živi gde god da postoji i živi. Zato smo i danas ovde - rekao je ministar Vulin.
 
Ministar odbrane je, takođe, naglasio da mu je čast što u ime vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u ime naroda i građana Srbije i u ime vojske, institucije kojoj Srbi bezrezervno veruju, stoji danas pred polaznicima visokih škola.
 


- Čestitam vam na rezultatima, na uspešno završenim visokim školama, a više od svega čestitam vam na životu koji ste posvetili svojoj zemlji i svojoj vojsci. Naša zemlja danas može da kaže da ima novu klasu državnih službenika koji bolje i sigurnije razumeju bezbednost i koji su spremni da nastave da joj služe, a naša vojska sigurna i mirna da su nove i najviše starešine dostojne onih koji su koračali pre njih i vredni buduće uspomene - rekao je ministar Vulin.
 
Na danjašnoj svečanosti, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković uručio je oficirske sablje ostalim oficirima koji su završili taj vid karijernog usavršavanja.
 
Visoke studije bezbednosti i odbrane završilo je 13 polaznika od kojih su četvoro iz inostranstva, dok je Generalštabno usavršavanje završilo 27 oficira iz zemlje i inostranstva.
 


Najbolje rezulte u 61. klasi postigli su potpukovnici Saša Petrović s prosečnom ocenom 9,80, Darko Glišić (9,60) i Dejan Bačević (9,40), a polaznici su u toku usavršavanja ostvarili odličan uspeh, sa prosečnom ocenom 8,57.
 
Svečanosti u Domu Narodne skupštine prisustvovali su i predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, ministri u Vladi Srbije, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba, predstavnici javnog političkog života, verskih zajednica i akademske zajednice, izaslanici odbrane u Republici Srbiji, kao i porodice i prijatelji polaznika.
 
Govoreći o utiscima i značaju Generalštabnog usavršavanja, najbolji u 61. klasi potpukovnik Saša Petrović, istakao je da je reč o izuzetnoj prilici da se potvrde dosadašnja saznanja, ali i da se naučni mnogo novih stvari, od izuzetne koristi za obavljanje novih formacijskih dužnosti.
 


- Biti prvi u rangu imponuje svima, pa i meni. Ali moram da naglasim da je bilo mnogo iskusnih i dobrih kolega, a splet srećnih okolnosti i malo više upornosti doprineli su da sam prvi u klasi – naglasio je potpukovik Petrović.
 
Prema rečima polaznika 7. klase VSBO brigadira Nedeljka Kopuza, komandanta Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, taj nivo usavršavanja je prilika za nova znanja, razmenu iskustava i veoma informativna putovanja.
 
- Divno iskustvo, najviše zbog predavača i slušalaca koji dolaze iz različitih sfera života donoseći svoja iskustva, koja smo mi zajedno razmenili, i smatram da je to jedno od najvećih bogatstava ove škole – naglasio je brigadir Kopuz.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.07.2018
Obraćanje ministra Vulina
13.07.2018
mp4 (238,86 MB)
Obraćanje potpukovnika Saše Petrovića, najboljeg u 61. klasi
13.07.2018
mp4 (377,75 MB)
Svečanost
13.07.2018
mp4 (64,67 MB)
Izjava potpukovnika Saše Petrovića
13.07.2018
mp4 (68,58 MB)
Izjava brigadira Nedeljka Kopuza