Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.07.2018

Ministar Vulin u Bratuncu: Ne smemo prestati da se sećamo stradalih
Tokom današnje posete Bratuncu, izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je u Domu kulture prikazivanju dokumentarnog filma „Suza anđela“, posvećenog Slobodanu Stojanoviću iz okoline Zvornika, koji je 1992. godine zverski ubijen kao dvanaestogodišnji dečak, povodom obeležavanja 26 godina od stradanja podrinjskih Srba.Obraćajući se okupljenima, ministar Vulin je rekao da smo i danas sami, nad jamom nagnuti, sabrani oko grobova, sami u svom bolu i nema nikoga da požali, da zaplače, bar da kaže da razume koliko boli, da požali – nema nikoga.

- Sami smo, decenije nakon masakra, zločina i zla, samo sa crnim maramama majki Bratunca, za kojima nema ko da plače. Sami. I svakog jula, pokušaju da nas nateraju da prihvatimo krivicu i svako zlo koje su činili, kao opravdanu i pravednu kaznu ovom narodu, možda samo zato što je tu postojao. A drugog zla i druge krivice u srpskom narodu nema – istakao je ministar Vulin.Prema njegovim rečima, tražili smo od svog naroda, ma kako teško bilo i u vremenima težim nego što su ova, da razume i prihvati i tuđu muku i tuđu bol, a sada tražimo od svog naroda da ne zaboravi i da ne prestane da se seća svoje boli.

- Zato što smo zaboravili Brod na Drini, dočekao nas je Bratunac, zato što smo zaboravili Jasenovac, dočekala nas je „Oluja“, zato što smo zaboravili užase balista, dočekala nas je `98. i zločini OVK. Zato danas od vas i koji se sećate i koji se ne sećate, tražim da govorite, da govorite svojoj deci, da govorite tuđoj deci, da pričamo, da se sećamo i da budemo jedno, pa onda bar bol može da nas ujedini – naglasio je ministar Vulin dodajući da traži od svih, ali i od sebe, da govorimo glasno i da ne dopustimo da svakog jula od našeg naroda prave genocidan i narod zla, koji stalno nekome mora za nešto da se izvinjava i pravda, a njegov bol i njegove rane ne mora da pogleda baš niko.Tražim od vas, poručio je ministar Vulin, da čuvate Republiku Srpsku, nastalu da se jasenovački genocid i bratunački užas više ne bi ponovili, dodajući da nemao pravo da dopustimo da nestane ono što je generacija hrabrih stvorila.

- Srbi su je stvorili, najbolji među nama, Srbi mogu da je unište, najgori među nama i ne dajte nikada i ne pomislite ikada da Republiku Srpsku i Srbe u njoj može iko više da voli sa strane od vas samih – naglasio je ministar Vulin.

U bratunačkom Domu kulture okupljenima se se obratili i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, kao i načelnik Opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović, a tom prilikom je i najavljeno podizanje memorijala u tom gradu kao sećanje na podrinjske žrtve.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
07.07.2018
mp4 (93,96 MB)
Pokrivalica
07.07.2018
mp4 (299,97 MB)
Obraćanje ministra Vulina