Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.07.2018.

Naš način da ne zaboravimo heroje sa Paštrika




Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas na padinama Vlaških planina kod Dimitrovgrada lokaciju snimanja seta dokumentarno-igranog filma o borbama na Košarama i Paštriku 1999. godine.

Tom prilikom, ministar Vulin istakao je važnost snimanja ovakvog projekta kako bi bitke i heroji koji su učestvovali u njima bili otrgnuti od zaborava.



- Kao što je Vojska Srbije bila planski uništavana i planski zanemarivana od 1999. godine na ovamo, kao što su se zaista trudili da ova vojska zaboravi sebe i da narod zajedno sa njom zaboravi vojsku, zaboravi svoju epopeju tokom NATO agresije, tako su se trudili da se zaborave i bitke kao što su Košare i Paštrik. Mi smo tu da od zaborava otrgnemo Košare i Paštrik, i 549. motorizovanu brigadu i 63. padobransku brigadu i 72. specijalnu brigadu, da otrgnemo sve pripadnike Vojske Jugoslavije, u to vreme, koji su se tako požrtvovano i tako hrabro borili za svoju zemlju. Dvadeset godina su pokušavali da ovu armiju unište, planski, namerno, da ovu armiju razoružaju, da je umanje, da njene najbolje starešine i najbolje vojnike oteraju iz nje i što dalje, ali isto tako su 20 godina pokušavali da nateraju Srbiju da zaboravi svoju vojsku, Košare i Paštrik. Ovo je naš način da ne zaboravimo i da kažemo da je ono najvažnije i najsnažnije što je u našoj vojsci jeste moral, jeste sećanje ljudi na najbolje, na heroje i želja da budu baš takvi heroji. Zbog toga ovo radimo i nastavićemo ovo da radimo - poručio je ministar Vulin.



On je istakao da 20 godina NATO agresije nećemo dočekati a da nemamo istorijske dokaze o svemu što se dešavalo i da nemamo nešto što možemo da prikažemo čitavoj našoj naciji.

- Bitke na Košarama i na Paštriku su ono što ćemo pokazati naciji tog dana i ono što ćemo pokazati čitavom svetu. Bitka na Košarama je istrgnuta od zaborava, sada je vreme da od zaborava otrgnemo i bitku na Paštriku i da pokažemo sva ona mesta gde se pokušala kopnena intervencija. Nisu Košare bile jedino mesto gde je bio pokušaj kopnene intervencije, bio je to i Paštrik i druga mesta, a naša vojska je i tada i sada bila u stanju da sačuva našu zemlju i naš integritet. Sve što su ti momci, junaci, uradili 1999. godine radila bi i ova vojska i svaki od ovih momaka danas bi bio dostojan junaka s Košara i junaka s Paštrika - rekao je ministar odbrane.



Prema rečima autorke filma Slađane Zarić, na obroncima Vlaške planine snimaju se scene o delu borbi koje su se vodile na Paštriku, a zimus smo radili rekonstrukcije događaja i tragičnih priča koje su se dešavale na Košarama.

-Moram da napomenem da verovatno nije popularno porediti Paštrik i Košare, ali ono što ovim filmom i snimanjem koje ovih dana ovde obavljamo, želim da naglasim da mi se nekako čini da je Paštrik zapostavljen, a da je u vojničkom smislu bio zaista neverovatan. To su momci koji su deset dana imali konstantne napade albanskih snaga, koje su vršene kako tokom dana, tako tokom noći. Govorimo o pešadijskim napadima i artiljeriskim napadima i tu su NATO snage bacale tepih bombe, koje su bile prosto neverovatne. To je na neki način bilo deset dana pakla, koje je ta jedinica, u vojničkom smislu, zaista odlično odradila – naglasila je Slađana Zarić dodajući da su to bili momci koji su branili otadžbinu, a koje smo mi možda zaboravili, a ovaj film je pokušaj da ih otrgnemo od zaborava.  



Vojnofilmski centar „Zastava film“ i Radio-televizija Srbije, uz podršku Ministarstva odbrane, početkom godine započeli su snimanje dokumentarno-igranog filma o borbama na Košarama i Paštriku 1999. godine. Film će biti emitovan na dvadesetogodišnjicu NATO bombardovanja kao zahvalnost svima koji su štitili granicu otadžbine tokom 1999. godine, ali i počast onima koji su dali živote za odbranu zemlje.
Film je posvećen upravo herojima Košara i Paštrika, onima koji su dali život za otadžbinu i svima koji su se danonoćno borili da zaustave kopnenu agresiju šiptarskih terorista na teritoriju Kosova i Metohije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pružaju maksimalnu podršku snimanju filma, dajući specijalce, vojnike, tehniku i materijalna sredstva za realizaciju snimanja igranih scena filma. Takođe, stručni konsultanti na filmu su vojna lica koja su tada bila u rejonu Košara i Paštrika i koji najbolje poznaju dešavanja i ljude koji su učestvovali u borbama.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
06.07.2018
mp4 (199,04 MB)
Ministar Vulin
06.07.2018
mp4 (141,92 MB)
Autorka filma Slađana Zarić
06.07.2018
mp4 (66,61 MB)
Snimanje filma