Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.07.2018

Omaž Angelu Šurevu
Veselo i poletno, iz sve snage – tako bi se mogao okarakterisati muzički omaž legendarnom dirigentu Angelu Šurevu koji su na Kolarcu priredili sinoć Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ i klavirski duo Tatjana Šurev i Irena Kofman.

Koncert posvećen velikom dirigentu koji je svojevremeno vodio i „Binički“, počeo je skupom bisera operskih uvertira „TuttaForza” što upravo znači iz sve snage, a čiji je aranžman svojevremeno uradio Angel Šurev.„Trudili smo se da obuhvatimo ono što je Angel radio“, rekla je u obraćanju publici pijanistkinja  Tatjana Šurev, ćerka slavnog dirigenta, koja je zajedno sa rusko - američkom pijanistkinjom Irenom Kofman  nastupila večeras.

 „Šurev je, pre svega, ostavio trag u ljudima, a to je možda i važnije od uspešnog koncerta. Neizmerno sam zahvalna Ministarstvu odbrane i  Ansamblu „Binički“ zato što su inicirali ovaj projekat i organizovali koncert.“Program večeri je obuhvatao mahom kompozitore i kompozicije čiju je orkestraciju  radio sam Šurev – od Klementijevih sonatina preko pesama genijalnog Džordža Geršvina, kompozitora koji je džez uveo u klasičnu muziku, do Koncerta za dva klavira i orkestar u D-molu Fransa Pulanka. Kroz ovaj  repertoar, publiku Kolarca vodile su, pored „Biničkog“, Irina Kofman, šef katedre za klavir Florida Atlantik Univerziteta i Tatjana Šurev, muzički direktor Akademije Sv. Agnesa u Majamiju.

Dirigent je bio maestro Pavle Medaković.
 
photoFOTOGALERIJA