Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.07.2018.

Bojevo gađanje artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD




Na Intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ danas je završeno višednevno taktičko i vatreno osposobljavanje artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva malog dometa Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Komande za obuku, s vodnim i baterijskim bojevim gađanjem ciljeva na zemlji i u vazdušnom prostoru.

Ocenjujući uspeh vežbe i bojevog gađanja ciljeva na zemlji i u vazdušnom prostoru na „rednom broju 1“ pukovnik Nebojša Dobrijević iz Komande RV i PVO istakao je da su svi postavljeni ciljevi vatrenog i taktičkog osposobljavanja postignuti uz vrlo dobre i odlične rezultate gađanja.



- Nismo iznenađeni postignutim rezultatima, tim pre jer smo na aerodromu „Batajnica“ u vremenu od 25. do 30. juna s ovim jedinicama izvodili veoma opsežna trenažna i kontrolna gađanja, uz višesatno praćenje aviona galeb G-4. Tu obuku prošli su svi pripadnici jedinica koje su učestvovale na gađanju, pošto je to bio jedan od uslova za njihov izlazak na poligon i realizaciju bojevog gađanja. Na kraju, treba reći da su Komanda za obuku i Komanda IP „Pasuljanske livade“ takođe imali značajnog udela u uspehu vežbe, s obzirom na to da su obezbedili sve potrebne uslove za kvalitetnu realizaciju značajnih zadataka koje smo za ovih nekoliko dana izvršili, istakao je pukovnik Dobrijević.



Prema njegovim rečima, posle ovih bojevih gađanja, na kojima su učestvovali profesionalni pripadnici, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka i pripadnici rezervnog sastava ARJ za PVD, može se konstatovati da je vatrena osposobljenost pojedinaca, posluga i jedinica podignuta na viši nivo.

Cilj vežbe bio je da se pojedinci, posluge i jedinice uvežbaju i osposobe za gađanje u svim uslovima borbenih dejstava, uz maksimalno korišćenje raspoloživog borbenog naoružanja, odnosno protivavionskih topova SPAT 30/2 milimetara „praga“ i PAT 40 milimetara „bofors“.



Na vežbi su učestvovali artiljerijske baterije 25. i 35. artiljerijsko-raketnog diviziona za PVD  Druge i Treće brigade KoV i tri artiljerijska voda, po jedan iz artiljerijsko-raketnih diviziona za PVD 98. i 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO i Centra za obuku RV i PVO Komande za obuku.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.07.2018
mp4 (117,58 MB)
Izjava pukovnika Dobrijevića
05.07.2018
mp4 (69,68 MB)
Gađanje ciljeva u vazduhu i na zemlji