Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.07.2018.

Obeležen Dan Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju




Dan Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju svečano je obeležen danas u prisustvu predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, preduzeća Odbrambene industrije, kao i predstavnika Instituta za standardizaciju Srbije i Direkcije za mere i dragocene metale Srbije u Sektoru za materijalne resurse.

Čestitajući praznik, direktor Direkcije pukovnik Veselin Raičević, u svom obraćanju, podsetio je na najznačajnije aktivnosti koje su obeležile prethodnu godinu. On je takođe govorio o planovima za unapređenje rada Direkcije u budućnosti.

Svoj praznik, Direkcija za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju, obeležava kao sećanje na 5. jul 1863.godine kada je Artiljerijska uprava Ministarstva vojnog Kneževine Srbije donela prvu uredbu koja se odnosi na uređenje oblasti standardizacije, odnosno na uređenje kataloga standarda – „Administracija sviju tehničkih zavedenija koja sačinjavaju tehnički organi“. Ovaj akt je donet na osnovu Zakona kneza Miloša Obrenovića iz 1859. godine.

Direkcija za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju Uprave za odbrambene tehnologije  je najviši stručni organ u oblasti materijalne standardizacije. Ova direkcija obavlja poslove Nacionalnog kodifikacionog biroa Republike Srbije i centralni je i najviši stručni organ za poslove metrološke delatnosti u oblasti odbrane.