Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.06.2018.

Razvijanje vojnotehničke saradnje sa Ruskom Federacijom od strateškog značaja



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa prvim zamenikom direktora Federalne službe za vojno-tehniču saradnju Ruske Federacije Andrejom Bojcovim, po završetku Trećeg zasedanja srpsko-ruske Međuvladine komisije za vojnotehničku saradnju, započetog 20. juna ove godine. Sastanku je prisustvovao i ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Čepurin.

Ministar Vulin je istakao da mu je čast što je ove godine više puta boravio u Ruskoj Federaciji gde se susreo sa ministrom odbrane Šojguom i drugim ruskim visokim zvaničnicima i da je zadovoljan zbog jačanja saradnje u oblasti odbrane između dve države.

- Strateški cilj saradnje u oblasti odbrane sa Ruskom Federacijom je dalji razvoj vojnoekonomske i vojnotehničke saradnje. Uveren sam da će nastavak zasedanja Međuvladine srpsko-ruske komisije za vojnotehničku saradnju dodatno doprineti jačanju sveukupnih odnosa između naših država, poručio je ministar Vulin, napomenuvši da Republika Srbija ne razmatra mogućnost uvođenja bilo kakvih sankcija bratskoj Ruskoj Federaciji i da ceni što ruska strana pokazuje razumevanje naših težnji da ostvarimo dobre odnose sa zemljama i na Istoku i na Zapadu.

Andrej Bojcov, predsedavajući ruskog dela Međuvladine komisije je istakao konstataciju komisije da će, pored aktuelnih zajedničkih projekata, u narednom periodu obe strane pružiti punu podršku da se postojeći pozitivni trend nastavi i proširi opseg saradnje.

Treće po redu zasedanje srpsko-ruske Međuvladine komisije za vojnotehničku saradnju održano je u Sektoru za materijalne resurse Ministarstva odbrane u periodu od 20. do 21. juna 2018. godine.

Pored članova komisije zasedanju su prisustvovali i predstavnici organizacijskih jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kompanije JP „Jugoimport-SDPR“ i kompanija iz Ruske Federacije koje neposredno učestvuju u realizaciji dogovorenih aktivnosti.

Tokom zasedanja analizirane su dosadašnje aktivnosti i dogovoreni dalji  koraci u skladu sa Planom vojnotehničke saradnje, koje se tiču nabavke, remonta i modernizacije sredstava naoružanja i vojne opreme za potrebe srpske strane, kao i međusobno proširenje isporuka proizvoda odbrambene industrije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.06.2018
mp4 (78,5 MB)
Sastanak