Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.06.2018.

Ministar Vulin na 18. zavičajnom zboru



Ne smemo dozvoliti da nas bilo ko deli
 
Na Selištu, u Bukovcu kod Novog Sada, danas je održan 18. zavičajni zbor s ciljem da se očuvaju identitet, kultura, tradicija i običaji Srba iz Krajine. Manifestaciji, koju organizuju Zavičajno udruženje „Manjača” i Savez krajiških udruženja, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, predstavnici Pokrajinske vlasti i Republike Srpske, kao i mnogobrojni gosti.


Tom prilikom, ministar Vulin je istakao da je reč o manifestaciji koja je vrlo važna i koja će sigurno nastaviti da postoji, ne zato što to neko želi ili naređuje, već zato što je to prirodna potreba svih onih koji su došli iz nekih drugih krajeva u Vojvodinu, da sačuvaju ono što ih je učinilo vrednim pamćenja i vrednim ponavljanja.

- Vojvodina je bogatija zato što su u nju došli Srbi sa drugih prostora, baš kao što su i oni postali bolji time što su upili ovu ravnicu. Ne smemo dozvoliti da nas bilo ko deli. Ovde niko nikoga ne sme da pita kada je došao i odakle je došao, rekao je ministar odbrane dodavši da ova zemlja pripada svima.


On je naglasio da Krajšnici koji danas obeležavaju lepotu svog postojanja, koji se raduju tome što vide svoje zemljake i koji su ponosni što žive baš ovde, čija je Srbija jedina i najdraža domovina, a Republika Srpska nerazdvojni deo sebe i sopstvenog postojanja, zaslužuju da se ovde okupljaju, da budu voljeni i poštovani, baš kao što oni vole i poštuju zemlju u kojoj žive.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Autonomne pokrajine Vojvodine  Duško Ćutilo, istakao je da je i ove godine pokrajinska vlada finansijski podržala Zavičajni zbor u Bukovcu, događaj koji pokazuje na koji način Srbi iz Krajine na ovim prostorima neguju svoju kulturu, običaje i tradiciju.

Ranka Srdić Milić, predsednica Saveza krajiških udruženja istakla je da je ovogodišnja manifestacija Zavičajni zbor okupila veliki broj posetilaca i da su se oni, kao domaćini potrudili da prikažu sve ono što predstavlja Srbe iz Krajine.


Tokom celog dana organizovane su sportsko-viteške discipline, a i ove godine, tradicionalno, najveću pažnju je privuklo takmičenje u košenju trave  U bogatom kulturno-zabavnom programu nastupali su folklorni ansambli, pesnici, glumci, guslari, diplari, a danas su se na Fruškoj gori mogli čuti i zvuci frule, tambure i dvojnica.

Najveća manifestacija iz kulture i tradicije krajiških Srba okupila je veliki broj prognanih i raseljenih u akcijama „Bljesak” i „Oluja”, kada su 1995. godine hrvatske vojne, paravojne i policijske snage s vekovnih ognjišta proterale više od 200.000 Srba.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.06.2018
mp4 (250,2 MB)
18. zavičajni zbor
16.06.2018
mp4 (363,63 MB)
Obraćanje ministra odbrane
16.06.2018
mp4 (127,61 MB)
Ministar odbrane, izjava
16.06.2018
mp4 (107,59 MB)
Direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine
16.06.2018
mp4 (113,78 MB)
Predsednica Saveza krajiških udruženja