Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.06.2018.

Saopštenje




Povodom saopštenja Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, Ministarstvo odbrane obaveštava javnost da se izmenama Zakona o odbrani štite tajni vojni podaci, a time i bezbednost države i svih njenih građana.
 
Neistina je da su izmenama Zakona o odbrani, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije izuzeti iz jedinstvenog sistema  pristupa informacijama od javnog značaja, već su kao i u svim armijama sveta definisani podaci i informacije koje se ne mogu davati na uvid javnosti.
 
Ministarstvo odbrane poziva Poverenika da građanima Srbije kaže u kojoj državi koja ima svoju vojsku ne postoje tajna vojna dokumenta. Bilo bi dobro da Poverenik kaže i na koji način se doprinosi bezbednosti građana ukoliko se prihvati njegov predlog da se sva vojna dokumenta na baš njegov zahtev mogu staviti javnosti na uvid.
 
Današnje saopštenje Poverenika, nažalost je još jedna potvrda, da u potrazi za publicitetom i svojom političkom karijerom, on ne može da prestane da komunicira sa Ministarstvom odbrane putem medija, niti da se uzdrži od političkih ocena.