Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.06.2018.

Obeležena 19. godišnjica od završetka bitke na Košarama




Povodom obeležavanja 19. godišnjice od završetka Bitke na Košarama, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodica Cerna, zamenik predsednika Opštine Kovačica i Mesne zajednice Debeljača kao i predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije  položili su danas vence kod spomenika Tiboru Cerni, jednom od  poginulih heroja u bitki na Košarama.

Državnu ceremoniju obeležavanja završetka Bitke na Košarama predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković



Organizator državne ceremonije je Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Opštinom Kovačica.
 
Bitka na Košarama bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i šiptarskih terorista iz takozvane oslobodilačke Vojske Kosova. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Rasa Košares na granici Srbije (tadašnje SR Jugoslavije) i Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999. godine tokom NATO agresije na Srbiju. Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu. Posle teških borbi VJ uspela je da porazi napadače i spreči njihov ulazak na KiM. Pripadnici OVK uspeli su da zauzmu karaulu Košare zbog artiljerijske podrške Vojske Albanije, podrške NATO avijacije i malog broja vojnika VJ na tome području koji su morali da se povuku, ali su poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu uprkos podršci koju su imali. Bitka za Košare je zvanično završena 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa snagama KFOR-a povukla sa Košara.

Od 2017. godine obeležavanje godišnjice Bitke na Košarama je sastavni deo Državnog programa obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije.