Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.06.2018.

Dan visokih zvanica na vežbi "Cyber Tesla 2018"





Danas je u Gornjem Milanovcu održan Dan visokih zvanica u okviru multinacionalne komandno-štabne vežbe „Cyber Tesla“, koja je od 4. do 8. juna ove godine realizovana istovremeno na dve lokacije, u Centru za obuku veze i informatike Komande za obuku, u Gornjem Milanovcu i u gradu Kolumbusu države Ohajo (SAD).

Na vežbi su učestvovali pripadnici Ministarstva obrane i Vojske Srbije, pripadnici OS SAD – Nacionalne Garde Ohaja i predstavnici privatnog i javnog sektora naše zemlje koji obavljaju poslove u oblasti informacione bezbednosti.

Vežba „Cyber Tesla“ je deo Programa državnog partnerstva Republike Srbije i savezne države Ohajo u oblasti zaštite sajber prostora. Opšti cilj vežbe je izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane za odbranu od visokotehnoloških napada i unapređenje saradnje sa relevantnim državnim i međunarodnim institucijama u cilju zaštite informacionog prostora Republike Srbije.

Učesnici vežbe nalaze se na dve geografske lokacije koje su međusobno povezane putem interneta, a svoje zadatke izvršavaju na namenski uspostavljenoj zatvorenoj informaciono-komunikacionoj infrastrukturi. Na ovaj način je omogućeno da vežbajuća jedinica - tim za odgovor na bezbednosne incidente, bude multinacionalnog sastava i sinhronizovano deluje u sajber prostoru nezavisno od geografske lokacije. Zadatak tima je uočavanje, odbrana i oporavak od sajber dejstava, upotrebom javno dostupnih softverskih alata - programa i obučenog ljudstva.

Vežba  „Cyber Tesla“ je prvi put izvedena 2016. godine i od tada se izvodi jedanput godišnje.
photoFOTOGALERIJA