Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.06.2018.

Završetak školovanja 42. klase Vojne gimnazije




 
Svečanost povodom završetka školovanja učenika 42. klase Vojne gimnazije održana je danas na Vojnoj akademiji. Svojim prisustvom događaj su uveličali načelnik Vojne akademije pukovnik vanredni profesor dr Miroslav Talijan, načelnik Vojne gimnazije pukovnik Miroslav Gvozdenović, načelnik klase major Marko Marjanović, kao i profesori, starešine i rodbina maturanata.
 


Među sedamdeset i šest učenika koji su završili četvorogodišnje školovanje u Vojnoj gimnaziji je i 29 devojčica. Za najbolje učenike 42. klase proglašeni su Miloš Kostić,  Viktor Teodosić i Jelena Ružić.
 
Uspeh ove klase, kako je rekao pukovnik Miroslav Talijan, ogleda se u tome što su učenici uporedno sa nastavnim pohađali i vannastavne aktivnosti.
 


- Konkretno ova 42. klasa dosegla je i podigla renome prethodnih vojnih gimnazijalaca. Skoro po pravilu osvajali su prva tri mesta na okružnim i republičkim takmičenjima iz istorije, srpskog, latinskog, engleskog, ruskog i nemačkog jezika. Istovremeno, to pokazuje da nastava, bez komplementarnih vannastavnih aktivnosti, ne može da oblikuje znanja, veštine, sposobnosti i sklonosti potrebne za dalje školovanje za izabranu profesiju, za efikasne studije na Vojnoj akademiji, pa i za odrastanje, sazrevanje i kvalitetan život mladih – kazao je pukovnik Talijan.
 
Načelnik Vojne gimnazije pukovnik Miroslav Gvozdenović čestitao je učenicima uspešan završetak škole ističući da je uspeh 42. klase sa prosečnom ocenom 4,40 tokom četvorogodišnjeg školovanja za svako poštovanje.
 
 Major Marko Marjanović, koga su učenici voditelji svečanosti najavili kao alfu i omegu života i rada u klasi, obratio se sa puno emocija, ističući ponos što je bio deo njihovog života.

- Budućnost ostaje onima koji veruju u snove – ja verujem u vas – rekao je major Marjanović.
 
U ime razrednih starešina prisutnima se obratila profesorka Biljana Rastović, koja je takođe iskazala podršku budućim kadetima.
 
Učenik Miloš Kostić je svojim trudom i zalaganjem tokom četvorogodišnjeg školovanja ostvario najbolji uspeh u klasi. Pored ručnog sata sa posvetom, Kostiću je uručena i nagrada fonda „Potporučnik Borko Nikitović“, koja se tradicionalno dodeljuje od 1993. godine.
 

 
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.06.2018
mp4 (140,04 MB)
Obraćanje pukovnika Talijana
08.06.2018
mp4 (63,99 MB)
Miloš Kostić, najbolji učenik 42.klase
08.06.2018
mp4 (257,7 MB)
Svečanost