Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.06.2018.

Ministar Vulin otvorio međunarodnu konferenciju o bezbednosti i sajber prostoru




Ministar odbrane Aleksandar Vulin otvorio je danas 10. Međunarodnu naučnu konferenciju „Sloboda i bezbednost u realnom i sajber prostoru“ u beogradskom Domu Vojske.
 
Ministar Vulin, obraćajući se okupljenima, istakao da je ovaj naučni skup prilika da se upoznamo sa fenomenom o kome znamo jako malo, jer su sajber prostor i sajber pretnje nešto što je sasvim novo i u bezbednosnom smislu, ali u smislu određivanja našeg života.
 


- Nije bilo ničega, osim te strašne laži, ali zbog te laži niko nije odgovarao i niko nije mogao da se vrati korak unazad i da ubijenih 18 Srba, proteranih pet hiljada Srba, spaljenih desetine crkava i manastira  vrati u vreme pre nego što je rečena ta laž. Šta je, dakle, istina i da li neko treba da traga za njom. Na nama je kako da naučimo da laž prepoznamo pre nego što izazove posledice, a ne da govorimo o njima nakon što su posledice nepopravljive – naglasio je ministar Vulin.
 


Na nama je, dodao je on, da upozorimo šta se dešava u realnom svetu pre nego što nam ovaj virtuelni svet odredi kakav će biti život i kakva će biti naša dešavanja.
 
- Na nama je da, u ovom stvarnom svetu, ovom jedinom svetu koji imamo, svetu koji delimo, odredimo načine i pravila kako ćemo pre nego što ovaj svet postane nepodnošljiv za život uspeti da upozorimo i uspeti da sprečimo. Ja tako doživljavam vašu ulogu i razlog vašeg okupljanja i ja od vas tražim odgovore tako da budemo korak ispred laži i kako da budemo sigurni da ono što se dešava oko nas nije nešto što će ugroziti i sigurnost i slobodu svakog. Jer, sloboda nije bezobalna, sloboda je vrednost koja jeste ograničena tuđom slobodom, ali ne može biti ograničena tuđim interesima – istakao je ministar Vulin zaključujući da bezobalna sloboda koju osećamo na internetu nije sloboda da ovaj svet učinimo lažnim.
 


Potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije prof. dr Vladimir Marinković, zahvalio je ministru Vulinu i Ministarstvu odbrane na spremnosti da uvek podrži ovakve inicijative i otvorenu raspravu relevantnih društvenih činilaca  po pitanju bezbednosnih izazova.
 
Konferencija, kroz učešće različitih aktera, eminentnih profesora i stručnjaka iz Srbije i inostranstva, nastoji da pruži doprinos u uspostavljanju i razvoju novih pravila ponašanja u sajber prostoru na nacionalnom nivou i opredeli borbu protiv svih vrsta njegovih zloupotreba u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim i evropskim standardima.
 
Ministarstvo odbrane generalni je pokrovitelj ove međunarodne naučne konferencije, na kojoj su učestvovali i stručnjaci iz Rusije, Italije, Bugarske. Republike Srpske, BiH i Makedonije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
08.06.2018
mp4 (281,04 MB)
Obraćanje ministra Vulina
08.06.2018
mp4 (244,6 MB)
Obraćanje prof. dr Vladimira Marinkovića
08.06.2018
mp4 (171,07 MB)
Konferencija