Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.06.2018.

Konkurs za prijem kandidata u svojstvu profesionalnih vojnika



MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE SRBIJE
Univerzitet odbrane
O B A V E Š T A V A
vojnike u rezervi iz evidencije regionalnih centara Ministarstva odbrane
o popuni radnih mesta profesionalnih vojnika na određeno vreme u Vojsci Srbije
 
u mestu službovanja BEOGRAD
 
Vojna pošta 2977 Beograd (prijava za popunu dobija se, popunjava i podnosi dana 27. ili 28. 06. 2018. godine u kasarni „General Jovan Mišković“ ul. Pavla Jurišića Šturma 33, Beograd):
tehnička služba - 1 radno mesto-izvršilac
intendantska služba - 1 radno mesto-izvršilac
saobraćajna služba - 3 radna mesta-izvršilac
pešadija - 1 radno mesto-izvršilac
 
1. PODNOŠENjE PRIJAVE I POTREBNA DOKUMENTACIJA
 
Obrazac prijave za popunu radnih mesta profesionalnih vojnika kandidat dobija, popunjava i podnosi 27. ili 28. 06. 2018. godine, od 07.30 do 09.30 časova, na navedenoj adresi vojne pošte. Primer prijave nalazi se u prilogu ovog obaveštenja.
 
Pozivaju se kandidati koji su se prijavili za popunu radnih mesta profesionalnih vojnika, da u roku od 15 dana od dana prijavljivanja, prilože:
izvod iz matične knjige rođenih (original ili fotokopija overena u sudu, opštini ili kod javnog beležnika - ukoliko nije na novom obrascu ne stariji od 6 meseci);
uverenje o državljanstvu (original ili fotokopija overena u sudu, opštini ili kod javnog beležnika - ne starije od 6 meseci);
potvrdu državnog organa da kandidatu nije ranije prestajao radni odnos, u državnom organu, zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa (za lica koja su ranije bila u radnom odnosu u državnom organu);
uverenje Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu da je kandidat odslužio vojni rok sa oružjem (original ili fotokopija overena u sudu, opštini ili kod javnog beležnika);
Uverenje iz MUP-a da lice nije osuđivano;
Uverenje od nadležnog suda da se protiv lica ne vodi krivični postupak;
kopiju vozačke dozvole (fotokopija overena u sudu, opštini ili kod javnog beležnika - za lica koja konkurišu za saobraćajnu službu) i
kopiju diplome o stečenom obrazovanju (fotokopija overena u sudu, opštini ili kod javnog beležnika).
 
Odredbom člana 9. i člana 103. Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 18/2016) propisano je, između ostalog, da organ može da vrši uvid, pribavlja ili obrađuje lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, osim ako stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama.
 
Dokumenta o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija su: izvod iz matične knjige rođenih (dokument na rednom broju 1), uverenje o državljanstvu (dokument na rednom broju 2), potvrda državnog organa da kandidatu nije ranije prestajao radni odnos,
u državnom organu, zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa (dokument na rednom broju 3), uverenje Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu da je kandidat odslužio vojni rok sa oružjem (dokument na rednom broju 4) i vozačka dozvola (dokument na rednom broju 7).
 
U skladu sa navedenim, potrebno je da kandidat, uz kopiju diplome o stečenom obrazovanju (dokument na rednom broju 8), dostavi i izjavu kojom se opredeljuje za jednu od mogućnosti: da organ pribavi podatke o kojima se vodi službena evidencija (dokumenta na rednim brojevima od 1 do 4 i broj 7) ili da će to kandidat učiniti sam u roku od 15 dana od dana prijavljivanja. Izjave se podnose na dan prijavljivanja za popunu radnih mesta, a primeri izjava nalaze se u prilogu ovog obaveštenja i dobijaju se, popunjavaju i podnose 08. 11. 2017. godine, na navedenoj adresi vojne pošte.
 
Neblagovremene, nerazumljive, nedopuštene ili nepotpune prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi na traženi način neće se uzimati u razmatranje.
 
2. IZBOR KANDIDATA ZA POPUNU RADNIH MESTA
 
Selekcija kandidata iz građanstva za popunu radnih mesta profesionalnih vojnika realizuje se u tri dela. U prvom delu, u trajanju od jednog dana, kandidati podležu opštem lekarskom pregledu i proveri fizičke sposobnosti. Provera fizičke sposobnosti izvodi se na dan podnošenja prijave, a kandidati su u obavezi da sa sobom ponesu sportsku opremu: patike, trenerka-šorc, majica (sopstveni izbor). U drugom delu, u trajanju od jednog dana, kandidati podležu psihološkoj proceni. U trećem delu, u trajanju od jednog do dva dana, kandidati podležu medicinsko-zdravstvenoj proceni.
 
Izborni postupak će se sprovesti samo među kandidatima koji ispunjavaju uslove za prijem na radno mesto za koje su se prijavili.
 
Postupak izbora kandidata sprovodi se po principu eliminacije, tako da neispunjavanje kriterijuma na prethodnoj proveri-proceni isključuje upućivanje na dalje provere-procene.
 
Radi vršenja psihološke procene, kandidati za popunu radnih mesta profesionalnih vojnika biće upućeni u nadležnu vojnozdravstvenu ustanovu u Beogradu, prema rasporedu koji će izraditi i sa kojima će ih upoznati predsednici komisija za utvrđivanje ispunjenosti uslova za prijem.
 
Rezultate prijavljenih kandidata utvrdiće komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za prijem u profesionalnu vojnu službu na osnovu sledećih merila za izbor:
završeni nivo školovanja - do 25 bodova (osnovna škola 5 bodova, srednja škola       3. stepen 15 bodova, srednja škola 4. stepen ili viši nivo obrazovanja 25 bodova);
provera fizičke sposobnosti - do 35 bodova (proizvod konačne ocene i broja 7);
psihološka procena kandidata - do 40 bodova (proizvod konačne ocene psihološke procene i broja 8).
 
Kandidati, koji sa najboljim rezultatom ispune merila za izbor, biće upućeni na medicinsko-zdravstvenu procenu u nadležnu vojnozdravstvenu ustanovu, radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za profesionalnu vojnu službu.
 
Za kandidate biće izvršena bezbednosna provera za prijem na rad u Vojsku Srbije.
 
Pozivi i sva pismena dokumenta dostavljaju se kandidatu na adresu koju kandidat navede u prijavi za prijem.
Ukoliko se kandidat ne odazove pozivu radi obavljanja opšteg lekarskog pregleda, fizičke provere, psihološke procene i upućivanja na medicinsko-zdravstvenu procenu, smatraće se da ne želi da stupi u profesionalnu vojnu službu.
 
Prilikom dolaska na proveru opštih sposobnosti (opšti lekarski pregled i provera fizičkih sposobnosti), pored potrebne sportske opreme, kandidati sa sobom obavezno nose i ličnu kartu.
 
Sve eventualne troškove putovanja do kasarni i vojnozdravstvenih ustanova, radi realizacije prvog dela selekcije, psihološke i medicinsko-zdravstvene procene, kao i eventualne troškove smeštaja i ishrane, snose kandidati koji su se prijavili za popunu radnih mesta profesionalnih vojnika.
 
3. USLOVI PRIJEMA U PROFESIONALNU VOJNU SLUŽBU U SVOJSTVU PROFESIONALNOG VOJNIKA

U profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika, na određeno vreme, mogu biti primljeni državljani Republike Srbije, koji ispunjavaju sledeće uslove:
 
Opšti uslovi:
da su punoletni;
da su zdravstveno i psihofizički sposobni za službu u Vojsci Srbije;
da imaju propisano obrazovanje;
da im ranije nije prestajao radni odnos u državnom organu zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa (za lica koja su ranije bila u radnom odnosu u državnom organu);
da nisu osuđivani na kaznu zatvora od najmanje šest meseci;
da nisu stariji od 30 godina;
da su bezbednosno provereni i da nemaju bezbednosnih smetnji za prijem u profesionalnu vojnu službu, u skladu sa propisima kojima je uređeno vršenje bezbednosne provere u Ministarstvu odbrane i
da su odslužili vojni rok sa oružjem.
 
Pored opštih, kandidati za popunu radnih mesta profesionalnih vojnika u Vojsci Srbije moraju ispunjavati i sledeće uslove:
za vozače, nadležna vojnolekarska komisija utvrđuje zdravstvenu sposobnost za vozače motornih vozila u Vojsci Srbije;
za radna mesta na r. br. 1 i 3: mogu konkurisati lica koja imaju najmanje srednju stručnu spremu i
za radno mesto na r. br. 2: mogu konkurisati lica koja imaju najmanje srednju stručnu spremu i vozačku dozvolu najmanje C kategorije.
 
4. ZAKLjUČIVANjE UGOVORA O RADU NA ODREĐENO VREME
 
Komisije će utvrditi ispunjenost uslova za prijem u profesionalnu vojnu službu i sačiniti izveštaj sa predlogom kandidata za prijem.
Odluke o izboru kandidata za prijem u profesionalnu vojnu službu doneće nadležne starešine o čemu će pisanim putem biti obavešteni svi kandidati koji su učestvovali u izbornom postupku.
Kandidati će obaveštenja o rezultatima izbora dobiti od predsednika komisije koja utvrđuju ispunjenost uslova za prijem u profesionalnu vojnu službu počev od 10. 09. 2018. godine.
 
Sa izabranim kandidatima zaključuje se ugovor o radu na određeno vreme i primaju se naredbom nadležnog starešine u profesionalnu vojnu službu počev od 24. 09. 2018. godine u svojstvu profesionalnog vojnika na period od šest meseci, uz mogućnost produženja ugovora o radu na period do 3 godine i obnavljanja istog do navršenih 53 godina života.
 
Ukoliko se kandidat ne odazove pozivu radi zaključenja ugovora o radu smatraće se da ne želi da stupi u profesionalnu vojnu službu, a umesto njega pozvaće se drugi kandidat sa konačne liste za izbor.
 
Lica primljena u profesionalnu vojnu službu ostvaruju sva prava i obaveze u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 116/2007, 88/2009, 101/2010 - dr. zakon, 10/2015 i 88/2015 - odluka US).
 
Dodatne informacije, mogu se dobiti na sledećim brojevima telefona:
011/3603-140 ili 011/3603-171 Vojna akademija Univerziteta odbrane.
 
Informacije su dostupne na sajtu Ministarstva odbrane (www.mod.gov.rs).
 
 
 
Prilog 1

____________________________________
 (prezime, srednje ime i ime i kandidata)
____________________________________
          (adresa stalnog prebivališta)
____________________________________
                    (mesto stanovanja)
____________________________________
      (kontakt telefoni - fiksni/mobilni)
____________________________________
                      (e-mail adresa)
 
 
 
Prijava za popunu radnih
mesta profesionalnih
vojnika, dostavlja. -
Vojnoj pošti ___________________
 
Ja, __________________________________________________________________________,
(prezime, srednje ime i ime)
 
sa završenom školom _________________________ i zvanjem  _______________________,
 
podnosim prijavu za prijem u Vojnu poštu ________________________________________,
 
za rod-službu ____________________, u mestu službovanja  ___________________.
 
Ukoliko ne budem primljen za rod-službu za koji-u konkurišem (ZAOKRUŽITI):
a) PRIHVATAM da se moja prijava razmatra i za popunu drugih radnih mesta u jedinicama Vojske Srbije ili mestu službovanja;
b) NE PRIHVATAM da se moja prijava razmatra i za popunu drugih radnih mesta u Vojsci Srbije ili mestu službovanja.
 
Izjavljujem da dobrovoljno dajem svoju saglasnost i pristanak da nadležni organ Ministarstva odbrane izvrši bezbednosnu proveru u skladu sa zakonom i pravilnikom, kao i da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije moje lične podatke, koje su prikupile o meni kao kandidatu, mogu upotrebiti kao rukovalac, korisnik i obrađivač, u smislu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Takođe sam saglasan i dajem svoj pristanak da mogu moje lične podatke učiniti dostupnim trećim licima, u svrhu pravilno sprovedenog izbornog i postupka prijema u službu.
 
Izjavljujem da dobrovoljno dajem svoje lične podatke, da sam upoznat sa svrhom njihovog prikupljanja, načinom na koji će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije koristiti ove podatke, kao i sa mogućnošću da opozovem ovu svoju saglasnost i pristanak u kom slučaju prihvatam da snosim sve pravne posledice opoziva.
 
 
U ________________________                                                                         Potpis
 
dana
__________________________                                                     __________________________
Prilog 2
 
 
 
Na osnovu člana 13. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Službeni glasnik RS”, br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012)1, a radi učestvovanja u postupku selekcije kandidata za popunu radnih mesta profesionalnih vojnika, na određeno vreme, u Vojnoj pošti ___________________ dajem sledeću
 
 
I Z J A V U
 
 
Saglasan/a sam da se moj JMBG, koristi isključivo u svrhu prikupljanja podataka koji se odnose na sledeće dokaze2:
 
izvod iz matične knjige rođenih;
uverenje o državljanstvu;
potvrda državnog organa da kandidatu nije ranije prestajao radni odnos, u državnom organu, zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa;
uverenje Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu da je kandidat odslužio vojni rok sa oružjem;
vozačka dozvola.
 
 
 
...................................
(JMBG davaoca izjave)
 
........................................                                                                    .............................................
      (mesto i datum)                                                                            (potpis davaoca izjave)
 
 
 
___________________________________________________________________________
1  Saglasno odredbi člana 13. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti („Službeni glasnik RS”, br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012), organ vlasti obrađuje podatke bez pristanka lica, ako je obrada neophodna radi obavljanja poslova iz svoje nadležnosti određenih Zakonom u cilju ostvarivanja interesa nacionalne ili javne bezbednosti, odbrane zemlje, sprečavanja, otkrivanja, istrage i gonjenja za krivična dela, ekonomskih, odnosno finansijskih interesa države, zaštite zdravlja i morala, zaštite prava i sloboda i drugog javnog interesa, a u drugim slučajevima na osnovu pismenog pristanka lica.
 
           2 Potrebno je zaokružiti broj ispred dokaza koji će učesnik konkursa sam pribaviti.
 
 
 
 
 
 
 
Prilog 3
 
 
 
Na osnovu člana 103. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni glasnik RS”, broj 18/2016)1, a radi učestvovanja u postupku selekcije kandidata za popunu radnih mesta profesionalnih vojnika, na određeno vreme, u Vojnoj pošti ___________________ dajem sledeću
 
 
I Z J A V U
 
 
Izjavljujem da ću sam/a za potrebe postupka pribaviti i dostaviti, u roku od 15 dana od dana prijavljivanja, dokaz2:
 
original ili overenu fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih (ukoliko nije na novom obrascu ne stariji od 6 meseci);
original ili overenu fotokopiju uverenja o državljanstvu (ne starije od 6 meseci);
potvrdu državnog organa da mi nije ranije prestajao radni odnos, u državnom organu, zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa;
original ili overenu fotokopiju uverenja Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu da sam odslužio vojni rok sa oružjem;
overenu fotokopiju vozačke dozvole.
 
 
 
........................................                                                                    .............................................
       (mesto i datum)                                                                           (potpis davaoca izjave)
 
 
 
___________________________________________________________________________
1 Saglasno odredbi člana 103. stav 3. Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni glasnik RS”, broj 18/2016), u postupku koji se pokreće po zahtevu stranke organ može da vrši uvid, pribavlja ili obrađuje lične podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija kada je to neophodno za odlučivanje, osim ako stranka izričito izjavi da će te podatke pribaviti sama. Ako stranka u roku ne podnese lične podatke neophodne za odlučivanje organa, zahtev za pokretanje postuka će se smatrati neurednim.
2 Potrebno je zaokružiti broj ispred dokaza koji će učesnik konkursa sam pribaviti.