Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2018.

Jubilarna 20. Zokijeva regata



Jubilarna 20. jedriličarska regata posvećena pilotu i jedriličaru majoru Zoranu Radosavljeviću održana je danas  u Beogradu. 
Na dva regatna polja, na Dunavu i Savskom jezeru nadmetala se 65 posada jedrilica u klasama "mikro" - dužine 5.5 metara, "krstaš" dužine više od 5.5 metara, „laser“ i "optimist", za dečake i devojčice do 14 godina, sa više od 100 jedriličara.

Ovo je bio 20. put da se jedrilo za majora Zorana Radosavljevića, pilota 127. lovačke avijacijske eskadrile "Vitezovi" Vojske Jugoslavije koji je poginuo u odbrani otadžbine 27. marta 1999. godine.

U klasi "krstaš" posle sabiranja rezultata prvog i drugog takmičarskog dana prvo mesto je pripalo vojnoj posadi broda "Min", predvođene skiperom poručnikom korvete Aleksandrom Jovanovićem. U „mikro“ klasi najbolji rezultat ostvario je brod jedriličarskog kluba Zemun sa skiperom Draganom Petrovićem. Prvi u klasi jedrilica „Laser 4.7“ bila je Ana Jovanović, u klasi „Laser R“ Marko Petković, a u klasi „Laser S“ Matija Ondrik. 

Poznata kao „regata sa emocijama“, memorijalna jedriličarska regata Zoran Radosavljević je i ove godine okupila veliki broj jedriličara, Zoranovih kolega, prijatelja i poštovalaca, a delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodio je komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak koji je uručio nagrade najuspešnijima.

Pripadnici Rečne flotile obezbeđivali su regatno polje, kadeti Vojne akademije pomagali su u organizaciji regate i takmičili se u okviru jedriličarskih posada, dok su pripadnici RViPVO naletima helikoptera tipa „gazela“ na simboličan način označili početak regate u znak sećanja na svog kolegu pilota majora Zorana Radosavljevića.

Organizatori regate su društvo "Regata Zoran Radosavljević", jedriličarski klub Zemun i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije. Značajnu pomoć pružili su i MUP Srbije - Rečna policija, Ministarstvo saobraćaja, Lučka kapetanija, Prvo parobrodsko društvo i druge kompanije.

Memorijalna jedriličarska regata „Zoran Radosavljević“, prvi put je održana u Crnoj Gori 1999. godine, a od maja 2007. godine organizuje se u Beogradu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.05.2018
mp4 (117,91 MB)
Jubilarna Zokijeva regata, snimak iz helikoptera
27.05.2018
mp4 (48,97 MB)
Jubilarna Zokijeva regata - Izjava Snežane, sestre Zorananove
27.05.2018
mp4 (120,21 MB)
Jubilarna Zokijeva regata - 2. dan
27.05.2018
mp4 (120,64 MB)
Jubilarna Zokijeva regata - Proglašenje pobednika