Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.05.2018.

Obeležena 101. godišnjica od smrti vojvode Radomira Putnika




Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju je predvodio načelnik Uprave za organizaciju general-major Slađan Đorđević, položila je danas venac i odala počast kod spomenika vojvode Radomira Putnika na Novom groblju u Beogradu, povodom obeležavanja 101. godišnjice od njegove smrti.



Vence su položili i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, potomci vojvode Radomira Putnika kao i predstavnici organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator komemorativnog okupljanja je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.  

Radomir Putnik, rođen 24. januara 1847. godine u Kragujevcu, srpski vojskovođa, vojvoda, načelnik Glavnog Đeneralštaba Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Bio je prvi visoki oficir srpske vojske sa činom vojvode i jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika i stratega u nacionalnoj novovekovnoj istoriji. Želeći da mu se na svaki način oduže na služenje zemlji njegovi potomci preneli su posmrtne ostatke vojvode Radomira Putnika iz Nice i položili ih u posebnoj grobnici koja se nalazi u okviru kompleksa beogradskog Novog groblja.
 
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.