Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.05.2018.

Izašao je novi broj "ODBRANE"




 Na na­slov­nim stra­na­ma go­to­vo sve štam­pe pro­te­klih da­na na­la­zi­la se udar­na vest da će Vla­da do kra­ja ma­ja for­mi­ra­ti Me­đu­re­sor­no ko­or­di­na­ci­o­no te­lo, či­je je osni­va­nje pre go­di­nu da­na ini­ci­ra­lo vi­še od 100 struč­nja­ka, a da će Skup­šti­na po­kre­nu­ti Ko­mi­si­ju za is­tra­gu po­sle­di­ca NA­TO bom­bar­do­va­nja, ka­ko bi se utvr­di­la isti­na o za­ga­đe­nju i šte­ti po zdra­vlje sta­nov­ni­štva ko­ja je na­ne­ta to­kom agre­si­je NA­TO-a na Sa­ve­znu Re­pu­bli­ku Ju­go­sla­vi­ju. Na taj na­čin u ži­žu u jav­no­sti iz­bi­la je po­ma­lo po­ti­snu­ta pri­ča o zlo­ćud­nim pu­te­vi­ma met­ka či­ji je pe­ne­tra­tor od osi­ro­ma­še­nog ura­ni­ju­ma.

Ma­ga­zin „Od­bra­na” po­no­vo otva­ra ru­bri­ku „Do­si­je” i na svo­jim stra­ni­ca­ma, u tri na­stav­ka, ob­ja­vlju­je eks­per­ti­ze, mi­šlje­nja i sve­do­če­nja o po­sle­di­ca­ma ko­je je agre­si­ja Se­ver­no­a­tlant­ske ali­jan­se 1999. go­di­ne osta­vi­la na zdra­vlje sta­nov­ni­štva na­še ze­mlje.

O to­me ko­li­ko je obu­ka u Voj­sci Sr­bi­je da­nas upo­do­blje­na re­al­nim zah­te­vi­ma vre­me­na i bez­bed­no­snim iza­zo­vi­ma raz­go­va­ra­li smo sa pu­kov­ni­kom Bo­škom Zo­ri­ćem, na­čel­ni­kom Ode­lje­nja za obu­ku i vr­ši­lac du­žno­sti na­čel­ni­ka Upra­ve za obu­ku i dok­tri­nu Ge­ne­ral­šta­ba Voj­ske Sr­bi­je.

Neo­fa­ši­sti u po­je­di­nim de­lo­vi­ma Evro­pe po­no­vo po­ku­ša­va­ju da ak­tu­e­li­zu­ju ide­o­lo­gi­ju po­ra­že­nu to­kom Dru­gog svet­skog ra­ta uz ogrom­ne žr­tve. Du­žnost oslo­bo­di­lač­kih i pro­gre­siv­nih sna­ga je­ste da sta­nu na put oni­ma ko­ji po­ku­ša­va­ju da fal­si­fi­ku­ju isto­ri­ju, oprav­da­ju zlo fa­ši­zma, nje­go­ve no­si­o­ce i sim­bo­le, te da re­la­ti­vi­zu­ju uči­nje­ne zlo­či­ne – ču­lo se 5. i 6. ma­ja u Be­o­gra­du na sku­pu an­ti­fa­ši­sta Bal­ka­na odr­ža­nom u or­ga­ni­za­ci­ji SUB­NOR-a Sr­bi­je.
 
 
U FOKUSU – Nova legislativa: SKUPŠTINA USVOJILA SET ZAKONA U OBLASTI ODBRANE
                                 
INTERVJU – Pukovnik Boško Zorić, vršilac dužnosti načelnika Uprave za obuku i doktrinu: GENETIKA NIJE DOVOLjNA
 
DOSIJE – Posledice NATO bombardovanja po zdravlje nacije: LEGAT SREBRNOG METKA
 
ODBRANA– 12. Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja: BEOGRAD DOMAĆIN GENERALIMA
 
Pripreme srpskih tenkista za Međunarodne vojne igre u Ruskoj Federaciji: OBUKA ZA FINALE
 
Zajedničko uvežbavanje Prve brigade i Rečne flotile: SADEJSTVO NA VODI
 
DRUŠTVO – Sa skupa antifašista Balkana održanom u Beogradu: NIJE VREME ZA OPUŠTANjE
 
Izložba turskog streličarstva „Kemankeš”: VEŠTINA DOVEDENA DO SAVRŠENSTVA
 
SVET – Vojna parada u Moskvi povodom Dana pobede: VETERANIMA U ČAST
 
Naučna konferencija u Limnosu: BELINE ISTORIJE
 
FELjTON – Ratni zločini nad Srbima u Prvom svetskom ratu: BEZ MILOSTI I SAŽALjENjA
 
ISTORIJA – Završne borbe na području Jugoslavije 1945. godine: SLOBODA NA PRAGU

KULTURA –General Diković na snimanju filma o kralju Petru: U SLAVU SRBIJE
 
SPECIJALNI PRILOG 187 – Sedam decenija Vojnofilmskog centra „Zastava film”: JUBILEJ MAGIJE POKRETNIH SLIKA
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.