Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.05.2018.

Osavremenjena Rečna flotila na vežbi Vidra 2018



Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas, u ranim jutarnjim časovima, pripadnike Vojske Srbije koji izvode Taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „VIDRA 2018“ u Tarašu, nadomak Zrenjanina.

U vežbi su učestvovale izviđačke, pešadijske, mehanizovane i raketne jedinice Prve brigade Kopnene vojske i pontonirske, amfibijske i plovne jedinice Rečne flotile.

Prema rečima ministra odbrane, a u skladu s naređenjem vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, svi rodovi i vidovi naše vojske moraju da budu unapređeni, osavremenjeni i moraju da budu u stanju da ispunjavaju sve svoje zadatke.

- Upravo zbog toga i naša Rečna flotila je u fazi modernizacije i daljeg unapređivanja i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je ovo najveće osavremenjavanje Rečne flotile u poslednjih 25 godina. Obezbedili smo da se četiri naša minolovca podignu na značajno viši nivo, da dobiju novo naoružanje, nove sisteme za upravljanje vatrom, nove radarske sisteme i sve ono što ih čini savremenim i sposobnim da sprovode svoje zadatke. Svaki deo naše teritorije mora i jeste zaštićen od strane Vojske Srbije i svako naše sredstvo mora biti spremno da odgovori na izazove koji su pred nama, poručio je ministar Vulin.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić istakao je da su jedinice Prve brigade i Rečne flotile danas izvele napad sa nasilnim prelaskom reke sa desne na levu obalu reke Tise.

- Cilj vežbe je osposobiti komande i jedinice rečnih odreda i pontonirskog bataljona za pripremu izvođenja rečnog desanta i odbrane vodnog puta jedinica za napad sa nasilnim prelaskom reke, naglasio je komandant Rečne flotile i dodao da je vežbi prethodilo višednevno uvežbavanje izviđačkih, pešadijskih, mehanizovanih i tenkovskih jedinica Prve brigade i pontonirskih, amfibijskih i plovnih jedinica Rečne flotile na poligonu „Mačvanski partizanski odred“ na reci Sava, u rejonu Šapca.

Taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „VIDRA 2018“ prisustvovao je i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
13.05.2018
mp4 (118,14 MB)
Izjava ministra Vulina
13.05.2018
mp4 (58,72 MB)
Izjava komandanta Rečne flotile kapetana bojnog broda Andrije Andrića
13.05.2018
mp4 (277,22 MB)
Vežba Vidra 2018