Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.05.2018.

Svetski dan sestrinstva obeležen u Vojnomedicinskoj akademiji




Svečanosti povodom obeležavanja Svetskog dana sestrinstva, u Vojnomedicinskoj akademiji danas su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof dr Dragan Dinčić, kao i zaposleni u toj vojno-zdravstveno ustanovi  i brojni gosti.
 
Svetski dan sestrinstva obeležava se 12. maja, na dan kada je rođena Florans Najtingejl, koja se smatra utemeljivačicom modernog sestrinstva i velikim borcem za prava žena.Taj dan se obeležava  u ovoj vojno-medicinskoj ustanovi već trinaesti put.
 


Glavna sestra Vojnomedicinske akademije Verica Milovanović, uz reči dobrodošlice gostima, govorila je o, kako je istakla, veoma važnoj profesiji kojoj pripada.
 
- Iza nas su brojne godine rada u kojima su generacije  ulagale svoje znanje i veštine i zajedničkim snagama uspešno prevazilazile brojne probleme.  Zacrtavale su nove ciljeve i zadatke, radi bolje budućnosti. Naša profesija je teška i zahtevna, stresna i odgovorna i  ona u kontinuitetu zahteva unapređenje znanja i veština i dobru komunikaciju -  rekla je glavna sestra Vojnomedicinske akademije i dodala da od rada sestara u velikoj meri zavisi i uspeh u lečenju pacijenta, pa sestre moraju redovno da prate razvoj medicinske nauke i svakodnevno unapređuju svoj rad.
 


Kao i prethodnih godina, na Vojnomedicinskoj akademiji, povodom Svetskog dana sestrinstva, proglašena je sestra godine  te vojno-zdravstvene institucije, kao i najbolje sestre grupa klinika, instituta i centara.
 
Komisija za izbor  jednoglasno je odlučila da ove godine nešto modifikuje pravila, i ne za prošlu godinu, već za sveukupni rad, nagradi glavnu sestru Vojnomedicinske akademije Vericu Milovanović, koja uskoro završava svoj plodonosni radni vek i odlazi u penziju a koja je, kako se moglo čuti, i utemeljivačica tradicija dodele priznanja.
 
 Čestitajući koleginicama medicinskim sestrama  praznik, zamenik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof dr Dragan Dinčić istakao je da je reč o teškoj i odgovornoj profesiji.
 


- Posao medicinske sestre mora se obavljati profesionalno i sa puno ljubavi i odgovornosti. Nažalost, neke koleginice su danas bolesne i odsutne neke, na sreću, trudne i odsutne, neke su u mirovnim misijama a mnoge su jutros, umorne nakon dežurstva, otišle kući gde ih čekaju novi poslovi - rekao je zamenik načelnika VMA.

Prigodan muzički program na svečanosti povodom Svetskog dana sestrinstva, izveli su predstavnici Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Stanislav Binički i dirigentkinja hora Ministarstva odbrane Katarina Božić.
 
 
photoFOTOGALERIJA